Lars-Göran Nilsson (1944-2022)

Professorn och minnesforskaren Lars-Göran Nilsson, Trönö och Stockholm, har avlidit i en ålder av 78 år. Han sörjes närmast av sonen Erik, sonhustrun Maria Grunewald samt barnbarnen Alice och Noa, bosatta i Uppsala.

Minnesord2022-12-18 09:00

Den bortgångne föddes och växte upp på en bondgård i Trönö. Hans föräldrar var jordbrukare och de ville egentligen att Lars-Göran skulle ta över gården. Men i folkskolan upptäckte lärarna att han hade läshuvud och de lyckades övertyga föräldrarna att han borde läsa vidare.

Lars-Göran tog studenten i Söderhamn 1964. Intresset för psykologi började redan i gymnasiet när han läste en artikel om den kanadensiske forskaren Donald Hebb. Den tes han ville testa var att människan blir "mätt och nöjd" om hon slipper intryck från omgivningen.

Lars-Göran Nilsson flyttade 1964 till Uppsala för att studera psykologi. Studierna gick bra och han tog bl.a fil. kand., fil.mag. och avlade filosofie doktorexamen. Under 1971-1980 arbetade han som universitetslektor vid Uppsala universitet. 1980-1994 var han professor i Umeå och då startade han bl.a. det uppmärksammade ”Betulaprojektet”, där man undersökte minne, hälsa och åldrande hos cirka 3200 frivilliga personer. Projektet startade 1988 och pågick under många år. Syftet var bland annat att undersöka hur människors minnesfunktioner förändrades och att försöka hitta riskfaktorer för demens.

Lars-Göran gjorde många resor runt i världen. Under en tid bodde familjen i Toronto, där han forskade. 

Lars-Göran Nilsson har som professor handlett 29 forskarstudenter fram till doktorsexamen.

Den bortgångne har fått många utmärkelser, bl.a från Kungl. Vetenskapsakademien och Europeiska Vetenskapsakademien. Han uppmärksammades 2017, med det stora stipendiet från Skytteanska samfundet,  efter att ha gett ut boken, "Det åldrande minnet". Han har genom årens lopp publicerats drygt 350 artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter samt gett ut ett 10 böcker. 

Under alla år har Lars-Göran haft kontakt med sin födelsebygd Trönö. Han var ofta och föreläste i Hälsingland.  Midsommarfesterna på Trönö idrottsplats, Söderblomspelet och surströmmingsskivan på fäbodvallen ville han aldrig missa. Kontakten med hembygden var viktig för honom.

Vår trevliga träffar med kamratgänget, både i Trönö och i Stockholm, minns vi med glädje. Vi tackar dig för intressanta och viktiga samtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!