Göran Possnert växte upp i Strängnäs och tog studentexamen där.
Därefter inledde han studier vid Uppsala universitet och avlade en fil. kand. examen 1973, omfattande matematik och fysik. Han inledde arbetet med en doktorsavhandling med inriktning mot nukleär materiefysik och disputerade 1979. Det experimentella arbetet utfördes vid det nationella Tandemacceleratorlaboratoriet i Uppsala.
I början av 1980-talet visade det sig att man kunde använda en tandemaccelerator som masspektrometer. Med extremt hög känslighet kunde förekomsten av lätta grundämnen och dess olika isotoper studeras, exempelvis kolisotopen - C14. Den är radioaktiv med mycket lång halveringstid och har sedan 1950-talet använts för bestämning av åldern av bland annat arkeologiska fynd. Med acceleratormetoden kan man göra mätningar med cirka 1000 ggr mindre provmängd än med den gamla metoden vilket öppnade för en rad nya tillämpningar. Göran Possnert blev den som fick uppgiften att vidareutveckla metoden i Uppsala och han kom att bli en av de främsta experterna i världen vad gäller acceleratordatering.
Hans noggrannhet och kunnande gjorde honom till en mycket uppskattad kollega och en tillgång för många forskare i olika discipliner från arkeologi till geologi som vallfärdade till laboratoriet och sökte Görans hjälp med dateringar. Han tilldelades 1997 Kungliga Vetenskapssamhällets i Uppsala pris för framstående tvärvetenskaplig forskning och befordrades till professor i fysik 2001.
Göran Possnerts organisatoriska talanger gjorde honom efterhand till en uppskattad ledare av laboratoriet och under en lång period föreståndare för Ångströmlaboratoriet och på senare år var han ledamot av universitetets konsistorium.
Göran var en rikt begåvad person som bl a var en uppskattad violinist på sin fritid.
I sorgen efter en god vän och kollega går mina tankar till Britta och familjen.