Konstvetaren Barbro Werkmäster föddes 1932 i Söderhamn. Efter examen vid Grafiska institutet i Stockholm kom hon till Uppsala och var sedan verksam där livet ut. Studierna i konstvetenskap ledde fram till ett brett verksamhetsfält med två huvudspår i forskningen, kvinnliga konstnärer, deras skapande och villkor under 1800- och 1900-talen, samt barnens bildvärld. På Konstvetenskapliga institutionen utvecklade hon kurser med båda dessa inriktningar, en svit kurser med barntema bl.a. Bilderboken, med litteraturvetare och Barn och miljö med etnologer, ett tvärvetenskapligt projekt, som resulterade i boken Nallebjörnen 1987. Kursen Kvinnor, konst och skapande blev en viktig inkörsport för förståelsen av kvinnligt konstnärsskap för de många studenter som tog del av hennes verksamhet och vidare inom den svenska kultursfären.
Barbro Werkmäster var även aktiv utanför det akademiska området med föreläsningar, utställningar och som flitig publicist. I ett stort antal studier och artiklar prövade hon sina idéer och presenterade nya infallsvinklar. Som exempel kan nämnas boken Kvinnor som konstnärer (med Anna-Lena Lindberg) 1975, artiklarna ”The Image of Cleanliness”, publicerad i institutionens skriftserie Figura 1984, och ”Av bild – själv bild – bild själv. Om kvinnliga konstnärers självporträtt”, publicerad i Konsthistorisk tidskrift 1991 samt boken Kvinna och konstnär i 1800-talets Sverige (med Eva-Lena Bengtsson) 2004. Hon blev 1999 hedersdoktor vid Historisk-Filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet.
Barbro var sedan 1960-talet en nyckelperson inom svensk kvinnorörelse och behöll till hög ålder en fundamental medvetenhet om kvinnors betydelse i kulturliv och samhälle. Hon var en orädd kämpe och en vänlig och generös person som ständigt såg möjligheter till samarbeten. Vi minns henne med tacksamhet, aktning och värme.