Vi utbildade oss för ett biologiskt arbetsfält och Annas tidiga intresse för fåglar samt vistelse i ungdomen på Capris fågelstation vid Neapel gjorde henne till en duktig ornitolog. Tillsammans med hennes botaniska intresse blev en vandring med henne i naturen till en upplevelse. Anna kom också i tidiga studieår att delta i en marinbiologisk Medelhavsexpedition med forskningsfartyget Sunbeam tillsammans med forskare från Uppsala Universitet, där hennes intresse för havsalger fick näring. När undersökningen av vattnets kvalitet i Mälaren och tillrinnande åar tilldelades forskningsmedel 1964 och den så kallade Mälarundersökningen startade fick Anna ansvar för att utveckla studiet av planktiska algers produktion och biomassa. Hon deltog också i de första turerna på Mälaren där vatten samlades in från mer än 100 lokaler för analys av biologiska och kemiska ämnen. Under sitt fortsatta arbete, som kom att omfatta de fyra största sjöarna i Sverige, blev hon en pionjär i utvecklingen av analys av klorofyll som ett mått på mängden alger i vattnet. Arbetet resulterade i flera skrifter, bland annat hennes doktorsavhandling 1977 i Fysiologisk Botanik. Den metod hon arbetade fram är nu en svensk standard och mycket använd i sjöar över hela landet.
I slutet av sitt arbetsliv tillträdde hon en tjänst vid ArtDatabanken vid SLU. Här blev hon pionjär genom att starta kunskapssammanställning och bevarandearbete om alger. Hon var med att utarbeta en checklista över makroalger i Sverige liksom en förteckning över svenska namn på alger. År 2003 publicerade hon tillsammans med fotografen Katrin Österlund boken ”Alger vid Sveriges Östersjökust – en fotoflora”. Något liknande fanns inte förut och den har kommit till stor användning.
Annas trivsamma väsen, hennes positiva inställning och hennes vänsällhet gjorde henne till en uppskattad vän och kollega. Saknaden är stor.