Tvillingarna lagar veganska matlådor

Ingenjörerna Emma och Amelia Oller Westerberg är de drivna tvillingsystrarna bakom populära instagramkontot Vegansk matlåda. Om engagemanget för vegomat och en hållbar livsstil berättar de över ett gäng växtbaserade quesadillas.

Veganproffsen Emma och Amelia Oller Westerberg tipsar sina följare om växtbaserad mat och en mer hållbar vardag på instagramkontot Vegansk matlåda.

Veganproffsen Emma och Amelia Oller Westerberg tipsar sina följare om växtbaserad mat och en mer hållbar vardag på instagramkontot Vegansk matlåda.

Foto: Pernilla Sjöholm

Mat & dryck2023-08-20 19:00

Middagsförberedelserna är redan i full gång i Amelias ljusa kök. Sida vid sida, och utan behov av avstämning, fixar tvillingsystrarna den ena snygga rätten och dipen efter den andra. Att ta fram veganska recept och skapa fotovänliga upplägg är för Emma och Amelia Oller Westerberg vardagsmat. Sedan 2017 driver de det populära instagramkontot Vegansk matlåda. 

– Att bli veganer låg i linje med våra tankar om djuretik och klimat. Vi bestämde oss för att utmana oss en månad men det visade sig inte vara så svårt. Det handlar om att bryta invanda mönster. Efter vår provmånad var vi vana vid produkterna och kände inte att vi saknade något, berättar Emma. 

De studerade till ingenjörer med inriktning på bioteknik respektive energisystem vid Uppsala universitet och övergången från vegetarianer till veganer kändes som ett naturligt och steg. Kontot blev ett sätt att tillsammans med följarna lära sig mer. 

– Vi gjorde redan många hållbara val i vardagen. Handlade våra kläder på second hand, semestrade i närheten och tog tåget. Vi ser det inte som straff utan kul att tänka nytt, säger Amelia. 

Att sluta äta kött hade de bestämt sig för redan som nio-åringar. 

undefined
Quesadillas (fylld tortilla), tillagning.

– Vi satt i bilen med vår pappa som är från Argentina. I knät hade vi varsitt marsvin och pappa sa att han nog aldrig hade kunnat föreställa sig att han skulle flytta till Sverige och köpa marsvin som husdjur, eftersom man äter dem i delar av Sydamerika. Det var då vi på allvar insåg kopplingen mellan mat och djur, berättar Amelia. 

Kontot växte snabbt, spred sig över universitetet och sedan vidare. Idag har de över 50 000 följare och ett levande community med en positiv och nyfiken inställning. 

– Det är många som uppskattar fräsch och enkel vegomat och intresset för veganism har verkligen ökat. Vår ambition var inte att bli influencers men det är fantastiskt att kunna slänga ut en fråga och få så många kloka och roliga svar. Att skapa nya recept och få direkt feedback på det man gör, det är så belönande, säger Amelia. 

Mat kan vara ett känsligt ämne men Emma och Amelia kategoriserar inte mat annat än att det ska vara gott! De skippar pekpinnarna på vägen mot en hållbar livsstil genom att göra den gröna maten personlig och tillgänglig. 

– I stället för att sitta hemma med klimatångest kan man göra något. Vi driver det här kontot och det är väl en form av aktivism. Jag har också valt att jobba med förnybar energi i solceller, säger Amelia. 

– Som vi ser det finns inget alternativ. Det är en gemensam resa med våra följare, fyller Emma i.

undefined
Tvillingsystrarna Emma och Amelia umgås ofta och gärna i soffan hemma hos Amelia i Zinkensdamm i Stockholm.

För den som funderar på den växtbaserade vägen gäller det att börja enkelt, enligt systrarna. 

– De flesta äter tre mål om dagen så det finns stor chans att lyckas ändra på något. Sluta inte med favoritmaten det första du gör utan kanske skinkan på frukostmackan, säger Amelia. 

På det knalligt blå matbordet står nu bönfyllda tortillaknyten, hummus, grillad paprika och skålar med färgstarka röror uppdukat. 

– Quesadillas är inte bara gott utan snabblagat och lätt att variera utifrån vad man har hemma. Det ligger i tiden med den försämrade ekonomin, baljväxter är också billigt, säger Emma.

Vegansk matlåda

Vilka: Emma Oller Westerberg är projektledningskonsult och utbildare på Semcon och Amelia Oller Westerberg arbetar som solcellsmarknadsanalytiker på Becquerel Sweden.

Bor: Uppväxta i Rimbo, arbetar i Uppsala och Knivsta, och bor nu i Stockholm.

Vad: Driver tillsammans instagramkontot @vegansk matlåda, med 54 200 följare. 

Dessutom: Boken Vegansk matlåda, gavs ut 2020 och Uppsalafotogafen Ulrika Ekblom stod för bilderna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!