Mångsysslare medpassion för kunskap

Hon säger själv att hon har en passion för kunskap. Lämpligt nog är också just fyllda 30-åriga Kim Bellander lärare. Och eftersom hon också är passionerad mångsysslare har hon hur mycket som helst annat på gång samtidigt.

22 maj 2019 06:00

– Fast jag måste inte bli bäst på något. Jag är nog ett slags avslappnad perfektionist, skrattar hon.

UNT träffar henne en lördagsmorgon på Fyrishov. Kim Bellander är där för en turnering i beachvolley. Men hon spelar inte själv denna gång utan det är sambon Stefan Schwarzbach som spelar en turnering. Paret träffades faktiskt också genom den sporten så det är fortfarande ett gemensamt intresse.

– Fast han spelar på en högre nivå, säger hon.

Hennes sportintresse startade med gymnastik och fotboll. Efter vad jag kan förstå så är Kim Bellander själv en inte oäven deltagare i denna väl ännu inte så stora sport. Inte minst säger hon sig ha nytta av sin längd.

– Det var lite tufft att växa upp och vara lång som tjej, men nu är det bara bra. Jag har ju en sådan fördel vid block i beachvolleyn.

Hon växte upp på Rådmansö i den uppländska skärgården och pratar lyriskt om sjölivet. Hennes föräldrar bor fortfarande kvar där och hon hälsar gärna på.

– Nu har man gjort ett slags viltsafari där så dit ska vi ta mina tyska svärföräldrar när de kommer hit nästa gång.

Det ser ut som en tanke att hon skaffade en pojkvän med namnet Schwarzbach (Svartbäcken i översättning) när de nu bor i Uppsala. Dock inte i just Svartbäcken, utan är nyinflyttade i Sala backar. Där pågår just inredningen och det innebär en hel del kärt jobb för Kim Bellander.

– Jag älskar att måla och vill fylla lägenheten med egna målningar. Tidigare sysslade jag mest med grafit och kol, men nu har jag mer gått över till akryl.

Musik är också ett stort intresse. Hon spelar själv både piano och gitarr, samt sjunger. Musiken hon spelar är kanske lite ovanlig, åtminstone för en något äldre person. Det handlar nämligen om musik till spel.

– Det finns hur mycket som helst av bra musik där. Favoriten heter Nobue Uematsu, som gjorde musiken till ”Final fantasy”.

Hon har själv ägnat sig mycket åt att spela Playstation och till viss del kom det även att styra hennes yrkesval. Förutom att vara lärare i idrott har hon engelska som ämne.

– Det började med att jag inte riktigt förstod alla instruktioner och all kommunikation i spelet. Så då började jag plugga extra på engelskan och sedan var jag fast.

Nu visade det sig som tur var att hon har lätt för att lära sig språk. Förutom svenska och engelska kan hon en del grekiska genom sin morfar och satsar nu på att lära sig tyska av förståeliga skäl.

– Det skulle ju underlätta lite i kommunikation med Stefans släkt. Grekiskan satte sig under barndomen då vi åkte till morfars hus i Grekland varje sommar.

Kim Bellander trivs fint med att vara lärare. Efter fyra år på Grillska gymnasiet i Uppsala har hon nu hand om årskurs 4–9 i Örsundsbro.

– Jag kände att jag ville prova vilken typ av lärare jag är. Det är stor skillnad att undervisa i grundskolan och på gymnasiet. Nu handlar det mycket om att bygga relationer och barn är så härliga i de här åldrarna när det händer så mycket! Det är uppfriskande och roligt att möta barnens frågor om tillvaron och livet. På gymnasiet handlar det mer om ren kunskap.

Hon har upptäckt att hon själv är en riktig kattkvinna också. Om det nu är halvnorska skogskatten Issa som lett henne in på spåret men nu ser hon gärna på kattvideos på nätet.

– Och så är jag en riktigt hemkär person också. Jag gillar att ta det lugnt hemmavid.

Vi gratulerar

Kim Madeleine Bellander

Fyller: 30 år 22 maj

Familj: Sambon Stefan Schwarzbach, katten Issa, mamma, pappa, bror

Bor: Sala backar

Intressen: Sport, musik, målning, katter

Firar födelsedagen: ”I härlig lugn och ro.”

Dold talang: Utbildad hårfrisörska

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn G Stenberg