Liknande namn på människa och djur

När vi ger valptikar samma namn som våra döttrar har överensstämmelsen mellan människa och djur blivit i det närmaste total. Familj har träffat namnforskaren Katharina Leibring som forskar på hundars namn.

13 mars 2015 07:55

Hon har alltid tyckt att det är spännande med namn. Doktorsavhandlingen handlade om hur man namngav namn värmländska nötkreatur på 1700-talet. På senare tid har hon forskat om hur hundars tilltalsnamn har förändrats i Sverige under århundradena. Resultatet återfinns i nyutgivna antologin ”Från renhållningshjon till modeaccessorar” .
– När det gäller nutida hundnamn har jag kollat Centrala hundregistret – CHR är ett fantastiskt register – och sedan sorterat in hundnamnen i grupper, berättar Katharina när familjeredaktionens reporter träffar henne på Institutionen för språk och folkminnen.

Själv växte hon upp med hundarna Tjorven och Skrållan, tidstypiska Astrid Lindgren-hundnamn. Astrid Lindgrens gestalter har resulterat i många hundnamn: Ronja, Birk, Pippi och Skorpan.
– Det är väldigt roligt att se hur folk anstränger sig när de döper sina hundar. Namnglädjen är fantastisk, säger Katharina, och berättar att unika hundnamn tydligen känns viktigt för många hundägare.
– Man hittar på egna, oftast tvåstaviga namn som Frippi eller Rappo, ord som inte finns.

Hennes forskande i CHR visar att en stor del av dagens hundnamnsförråd består av vanligt förekommande personförnamn. Påfallande ofta handlar det om mans- och kvinnonamn som var populära under 20-, 30- och 40-talet. Här i Uppsala kan man möta hundar som heter Kerstin, Sonja, Gunnel, Lennart eller Rut. En del hundar har fått mytologiska namn, hämtade från nordisk och grekisk och romersk mytologi: Tor, Freja, Herkules, Luna, Zeus, Apollo och Diana.
– En annan grupp har fått namn efter kända personer ur populärkulturen, som Messi, Tyson eller Ozzy. Folk döper också gärna hundar efter adjektiv med positiv innerbörd, helst på engelska, vilket resulterat i namn som Happy, Merry och Lucky.
– Internationellt gångbara namn på barn funkar även på hundar, som till exempel Amy, Alvin, Annie, Jason, Melvin och Milton, säger Katharina.

Annie, ja. Nu börjar vi närma oss det riktigt intressanta i Katharina Leibrings forskning, nämligen att samma flicknamn som är populära bland nyblivna föräldrar även ges till valptikar.
– De populära hundnamnen Alice, Ebba, Elsa, Maja och Molly finns också med bland de vanligaste flicknamnen. Der råder stor överensstämmelse mellan namn på tikar och namn på småflickor. Däremot är vi inte alls lika benägna att döpa hanhundar på samma sätt. Där finns en intressant statusskillnad, kommenterar hon.

Katharina tror att hundens förändrade roll, från jakt- och vakthund till en hund utan andra plikter än att vara sällskap och vän, har gjort att det blivit allt lättare att namnge dem efter samma mönster som man namnger barn.
– Hunden har kommit in i sängkammaren, och då får vi den totala överensstämmelsen, säger Katharina, som forskar vidare i djurnamn.
– Just nu är jag sugen på att få in tips namn på andra sällskapsdjur, katter, kaniner, hästar och reptiler, säger hon.

De tio vanligaste namnen på hanhundar

Plac Namn Antal

1 Ludde 3 590

2 Bamse 3 269

3 Sigge 3 169

4 Rocky 2 497

5 Charlie 2 394

6 Zorro 2 203

7 Tyson 1 847

8 Ozzy 1 776

9 Max 1 725

10 Elvis 1 712

De tio vanligaste namnen på tikar

Plac Namn Antal

1 Molly 5 894

2 Wilma 4 467

3 Bella 3 604

4 Ronja 3 532

5 Alice 2 450

6 Selma 2 347

7 Maja 2 287

7 Sally 2 287

9 Tindra 1 958

10 Doris 1 908

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bill