Vi är fortfarande lite analoga hemma hos oss

Tina Lövrander, lokalredaktör i Knivsta, är inte riktigt redo att drar ur kontakten till telefonen.

Tina Lövrander, lokalredaktör i Knivsta.

Tina Lövrander, lokalredaktör i Knivsta.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-10-12 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har kvar vår fasta telefon hemma, ni vet en sån där apparat som är inpluggad i ett telefonjack väggen och har en sladdförsedd lur. Förr hade alla en sån. Den här är i alla fall inte så gammal att den har nummerskiva (googla på det ni ungdomar). Det känns bra att den finns där, för man hittar den alltid och den laddar inte ur. Men vi använder den ytterst sällan. Och det är ovanligt att någon ringer till den, med vissa undantag: telefonförsäljare och välgörenhetsorganisationer. De brukar pricka in när vi lagar mat eller sitter och äter. En bra sak för mig dock är att jag slipper prata med dem, för de frågar alltid efter min sambo som står som abonnent. Bra för dem också, för till skillnad från mig lyssnar han tålmodigt och avfärdar dem vänligt eller skänker en slant.

Dagens tre tips

1Konst. I helgen är det sista chansen att se Björn Brusewitz på Bror Hjorths hus. Öppet 12–16.

2Musik. Musiikin maa (Musikens land) är titeln på en konsert med utlandsfinska körer från London, Glasgow, Bryssel, Frankfurt, Hamburg, Stockholm och Uppsala. Domkyrkan kl 15.

3Julmarknad och papperskonst. Tro det eller ej, men det är julmässa på Österbybruks Herrgård, med 80 hantverkare, kl 10–18. Samtidigt pågår utställningen ”Papper och pappersfrossa” i galleri Sadelmakarlängan kl 11–16.

Dagens rätt

Grannens tupp

6–8 portioner. Stycka och bryn 1 tupp. Stek 2 slantade morötter, 1 paket strimlat bacon, 2 klyftade gula lökar, 2 pressade vitlöksklyftor och 8 skivade champinjoner i en stor gryta. Lägg i tuppdelarna, 1 lagerblad, 1/2 msk soja, rikligt med färsk timjan, lite salt och peppar. Häll på 4 dl rödvin och lite vatten så att det täcker. Låt puttra under lock minst 2 timmar, tills köttet släpper helt från benen. Tillsätt 1 1/2 dl syltlök. Red såsen med maizena. Servera med klyftpotatis.