Växthusgaserna minskar med bokashi

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-09-29 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har ni börjat med bokashi? Ett mer miljövänligt sätt att ta hand om sitt matavfall än att slänga det i komposten eftersom det avger mindre växthusgaser. Maken har startat en hink i tvättstugan. Han gjorde några hål i botten på en plasthink och satte ner den i en annan utan hål. Lock på. Meningen är att lakvatten från det sammanpressade matavfallet ska droppa ner i den yttre hinken. Smidigt! Sedan köpte jag strö i en trädgårdsbutik, det ska skynda på processen. Vad jag inte förstod var att när jag tittade i hinken hade det inte hänt nåt med avfallet, det såg likadant ut efter några veckor det hade liksom inte förmultnat, bara pressats ihop. Men nu har jag läst på, det ska inte förmultna i själva hinken det ska fermenteras, jäsa och sedan grävas ner i jorden på kolonilotten eller i trädgården där det binder kol.

Dagens tre tips:

Teater. Igelkotten och mullvaden. Dockteatern Tittut  gästspelar för barn 2–6 år på den Lilla Teatern kl 13-13:40. 

Söndagsjazz. Njut av jazztonerna. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum kl 15–17. 

Skrivartävling. Skriv en dikt, novell eller vad du vill på max fem sidor och lämna in den till Sävjabiblioteket.

Dagens rätt

Morotsbollar med jordnötter

4 portioner. 1,5 dl jordnötter, 250 g finrivna morötter, 1 liten gul lök, grovt riven, 1 riven vitlöksklyfta, 2,5 dl kikärtsmjöl, 2 tsk bakpulver, 0,5 röd chili, finhackad, salt, svartpeppar, olja till stekning. Mixa jordnötterna så att de finfördelas. Lägg alla ingredienser i en skål och rör samman till en färs med händerna. Rulla bollar och stek i rikligt med olja tills de får fin färg runt om. Strö över hackad chili och mynta innan servering. Från vegomagasinet.se.