Vad är det vi egentligen stressar till?

Antonios Antoniadis

Antonios Antoniadis

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-07-19 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag cyklar min vanliga väg till jobbet. Som alltid tvingas jag stanna vid korsningen där Lindvalls gör sitt kaffe. Jag har slutat hoppas på att stoppljuset ska lysa grönt när jag kommer. Det känns troligare att gravitationslagen skulle upphöra. 

Men just den här dagen är väntan inte så jobbig. I dag välkomnar jag den. För vad finns det att stressa till? Solen värmer redan och jag har hela dagen på mig. När jag var liten fick jag alltid höra att jag skulle gå långsammare när jag har bråttom. Och det ligger något i det – att vänta är nog precis det vi behöver när vi är som otåligast.

I en hektisk värld kan det vara svårt, men jag tror banne mig att jag ska börja se fram emot stoppljuset där vid Lindvalls. Jag ska åtminstone göra något bättre av den stunden än att stressa upp mig. Det är livet alldeles för kort för. Antonios Antoniadis

Att göra i dag:

1) Rasismdebatten präglar vår tid, precis som den gjort förr. Jag läste Martin Luther Kings biografi för att få ett historiskt perspektiv och den rekommenderar jag starkt!

2) Det nya landet är en human mini-serie om Sverige, invandring och kulturkrockar. Finns på SVT Play!

3) Är du trött på att stressa? Läs på vad den filosofiska skolan Stoicism gjorde för att hantera stress. Finns mycket på nätet!

Dagens recept:

Quinosallad med fetaost och bönor

Under sommaren är det skönt med lite kall mat. Köp därför ett paket quinoa, fetaost, bönor och rödlök. Koka quinoa enligt anvisningarna och skölj den med kallt vatten efteråt. Häll därefter i fetaost, bönor, rödlök och rör om. Hoppas det smakar!