Snart slipper jag digital teknik ett tag

Kjell Sjöberg
kjell.sjoberg@unt.se

Kjell Sjöberg kjell.sjoberg@unt.se

Foto: Malin Norrgård

Krönika2019-11-26 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter dotterns resor runt om i världen de senaste åren så har jag börjat bli van att inte ha båda barnen i närheten. Nu är dottern hemma i Uppsala, men då drog istället sonen till South Carolina och USA för studier och fotboll. Precis som tidigare har videosamtal och SMS varit det som räddat och säkerställt kontakten med sonen och gjort att vi kunnat avhandla allt från idrott, matlagning, vår gamla katt Golda och studier. Ett stort antal TV-sända fotbollsmatcher nattetid med sonens fotbollslag Wofford Terriers har också sänt glädje. Går allt som det ska landar sonen på svensk mark i mitten av december för ett kortare besök. Teknik i all ära, men personliga möten är också bra.   

Kjell Sjöberg är lokalredaktör som funderar kring familjen  

Att göra:

1. DNA. Mattias Jakobsson berättar vad DNA kan lära oss om skandinavisk förhistoria. 18.00. Arkivcentrum, Uppsala.

2. Utvandrare. Utställningen "Utopi på prärien" handlar om den första religiösa utvandringen till Amerika. 12.00. Upplandsmuseet.

3. Film. I Roy Anderssons film "Om det oändliga" får man möta både mänsklighetens skönhet och grymhet. 19.30. Fyris.

Gnocchi med trattkantareller

Skär tre hekto med trattkantareller i fina bitar och stek i olja i en panna. Salta och peppra. När svampen fått en fin yta tillsätt en 1,5 deciliter matlagningsgrädde och ett två hekto med körsbärstomater. Låt puttra på låg värme i tio minuter. Smaksätt med kantarellfond. Koka ett kilo gnocchi. När pastan är färdig, häll i svampblandningen och låt stå på spisen på låg värme i några minuter. Servera med parmesanost och en grönsallad.

Karta: Uppsala