Snart är det slut på de här dumheterna

Tina Lövrander är lokalredaktör i Knivsta.

Tina Lövrander är lokalredaktör i Knivsta.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-11-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mjölkbönder lär ha det besvärligt med tidsomställningen eftersom kornas juver behöver tömmas samma tid som dagen innan. Själv brukar jag inte påverkas nämnvärt, men i år var jag lite som korna. Första veckan med vintertid vaknade jag mellan klockan fem och sex. Ändå la jag mig i vanlig tid, fast egentligen en timme senare ju. Svenska studier har visat att risken för hjärtinfarkt och självmord ökar dagarna efter tidsomställningen på våren. Och när det slår om till vintertid blir fler fotgängare påkörda i trafiken. Jag ser fram emot år 2021. Då ska de här dumheterna upphöra, det har EU-parlamentet bestämt. Nu gäller det bara att bestämma oss för normaltid eller sommartid. Mig kvittar det, bara jag får ha min dygnsrytm i fred.

Tina Lövrander, Knivstareporter, har varit ovanligt trött senaste tiden.

Att göra i dag

1) Lördagsmusik. Orgelkonsert med Andrew Canning kl 15 i domkyrkan.

2) Kvalitetsloppis. Fynda märkeskläder i Vaksalaskolans matsal kl 10–18.

3) Konst. Gottsunda konstgille har vernissage i Gottsunda centrum kl 12–16.

Dagens rätt

Lins- och bönchili

6 port. Hacka 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor och 2 paprikor. Fräs i en gryta 5 min. Tillsätt 1 msk paprikapulver, 0,5 msk spiskummin och 0,5 dl tomatpuré. Fräs 2 min. Tillsätt 2 tetror krossad tomat, 2 dl vatten, 1 buljongtärning, 2,5 dl gröna linser, 0,5 dl japansk soja, 0,5 tsk sambal oelek och 2 lagerblad. Koka tills linserna är mjuka, ca 15 min. Tillsätt 1 tetra kidneybönor och 250 g fryst majs. Koka 2 min. Salta och peppra. Servera med matyoghurt och ris eller tortillachips.