"Slutsatsen lika positiv som osannolik"

Niklas SKeri

Niklas SKeri

Foto: Nina Leijonhufvud/UNT arkiv

Krönika2019-11-27 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här en sak ur nyhetsfloden att bära i minnet:  "Andelen medborgare som utsatts för våld, stöld eller skadegörelse fortsätter att minska, och är nu nere på historiskt låga 14 procent". Så löd ett pressmeddelande från Polisregion syd för lite sedan. Slutsatsen, att allt färre medborgare utsätts för brott och att tryggheten förefaller att öka, var lika positiv som överraskande sett till hur mediernas rapportering, och till flera mycket tragiska och spektakulära våldsdåd som ägt rum. Bakom det här fanns Polisregion syds årliga trygghetsmätning, med 71 000 tillfrågade och över 60 procents svarsfrekvens, i 58 kommuner. Inklusive Malmö.

Niklas Skeri är nyhetsreporter

Att göra i dag

1. Filosofi  För dig som är ung och gillar att vrida och vända på tankar med andra. Fika och filosofera med samtalsledare Sofia Franzén. Ingen föranmälan. Kl 17-19, Stadsbiblioteket, Uppsala.

2. Utställning "Fira demokratin!" En utställning från riksdagen, som visas på muséer under 2019–2021. Berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Upplandsmuseet kl 12-17.

3. Innebandy. Storvreta tar emot Jönköping hemma i herrarnas elitserie. IFU arena kl 19, eller på unt.se.

Dagens rätt

Spenatsoppa för 4. Koka fyra ägg. Finhacka 1 gul lök. Tina och hacka 300 gram fryst bladspenat grovt. Fräs lök och spenat i smör i en kastrull. Tillsätt 8 dl buljong och 1 dl matlagningsgrädde. Koka i 3-4 minuter. Rör ut 2 msk vetemjöl i lite vatten och vispa ner under omrörning. Lägg i 1 dl gräslök, smaka av med salt, peppar och lite muscot. Servera med hårdkokta ägghalvor, vitlöksbröd och tärnad, stekt halloumiost.