Släkten växer, åldras och föryngras

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-09-28 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra lördagen var jag på släktträff i Ringarum med mammas syskon och kusiner och deras barn och barnbarn. Om man räknar bort alla respektive, var vi ungefär 50 ättlingar till min mormors föräldrar Elin och Sven-Johan (snacka om befolkningsexplosion och då var alla inte ens med). Vi lade blommor på deras grav som tack för att vi finns. Sedan vår förra stora släktträff har det gått 17 år och mycket har hänt sedan dess. Mamma och flera till har gått bort. De som var barn då har växt upp till vuxna och en del av dem har egna barn nu. När jag såg hur mycket några i den nu äldsta generationen har åldrats, insåg jag hur det kommer att vara på nästa släktträff om kanske ytterligare 17 år. Då kommer jag att höra till de äldre. Skrämmande tanke. Vi får nog ha släktträff lite oftare helt enkelt.

Dagens tre tips

1Marknad. Hösten är obevekligen här och i dag är det höstmarknad med kläder, loppis och ätbart vid Gäreby golfbana i Alunda kl 11–14.

2Opera. På Blå Wingen i Husby-Långhundra är det opera i kväll. Komedin Barberaren i Sevilla, med Peter Mattei i huvudrollen, börjar 17.30.

3Folkmusik. Klockan 13.30 inleds en folkmusikfest i Disponentvillan i Ekeby, Uppsala, med workshops, buskspel, dans och konsert. Samtidigt är det punkig och ung folkmusik på Crêperie Lemoni i Uppsala klockan 20.

Dagens rätt

Glutenfri banankaka
Blanda 1 dl bovetemjöl, 1 krm bikarbonat, 1/2 msk kanel, 1 krm salt, 1 tsk vaniljsocker och 1 dl grovhackade valnötter. I en annan skål blandar du 2 ägg, 1 dl olja, 2–3 mosade bananer och eventuellt 2 msk honung. Blanda allt. Häll smeten i en avlång bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 100 graders ugn cirka 1,5 timme. Den här smarriga kakan är ett bra sätt att ta vara på övermogna bananer som annars riskerar att hamna i komposten. Receptet är hämtat från Food Pharmacy.