Rena dödsskräcken med Viggen

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-09-22 04:00

I rapporten Quiet areas in Europe från Europeiska miljöbyrån visar en karta att endast 18 procent av Europas area kan klassas som tyst. Platsen i skogen i Hälsingland där jag växte upp tillhör den arean. Och ja, jag kan intyga att den är tyst. Men, när jag var barn utbildades Viggenpiloter vid attackflygdivisionen i Söderhamn. Var tror ni de företog sina flygplansövningar? Så klart över de i rapporten kallade tysta områdena det vill säga till synes obebyggda områden där det var tillåtet att testflyga stridsplan och, där bodde jag. För mig var det rena dödsskräcken när Viggenplanen kom flygande på låg höjd. Jag vet inte vad som var värst, själva ljudmonstren som flög så lågt över vår gårdsplan att jag kunde se landningshjulen på dem eller ljudbangen som gjorde att våra fönster skallrade och att jag skrikgråtande sprang inomhus.

Dagens tips

1Familjedag. Ta med alla barn och åk till Fjällnora. Där finns pyssel, hinderbana och en svampkonsulent. Elden är igång, ta med matsäck. Käppbacken kl 11– 14.

2Hand i hand. Anna-Karin Wetzig och Erika van Vulpen ställer ut i Kulturstugan i Märsta, kl 12– 16. Stockholmsvägen 22. 

3Swingdans. Testa lindy hop, boogie woogie, autentisk jazz, balboa och stepp till musik av ett liveband. Drabanten, Bangårdsgatan 13, kl 13–21.

Dagens rätt

Krämig kokosgröt

1 port. 1dl havregryn, 2dl vatten, 3–4 msk kokosmjölk, 1 skivad banan, 1 msk mandelsmör, 1 msk kokosolja, 1 näve mandlar, 1 näve russin. Lägg havregrynen i en kastrull, tillsätt vatten, kokosmjölk och halva bananen. Sjud i ca 10 minuter. Rör ner mandelsmör och kokosolja och sjud i ett par minuter. Mixa eller hacka  mandeln grovt. Torrosta om du vill. Häll upp gröten i en skål, toppa med resten av bananskivorna, russin och mandel. Från Vegomagasinet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!