Om oväder, hundar och ords ursprung

Maria Larsdotter

Maria Larsdotter

Foto: Nina Leijonhufvud

Krönika2019-10-20 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var ju det här med hundar. Den senaste veckans regnande har fått mig att använda ordet "hundväder". Men varifrån kommer det? Är det för att hundar eller åtminstone min hund, tvekar inför promenaden om regnet piskar och det viner kring knuten? I Svenska akademiens ordbok, SAOB, står det att ordet betyder mycket svårt och ruskigt väder. Hm, jo det visste jag ju. CA Ehrensvärd skrev år 1797: Vi ha ett hunda väder. Rängn och blåst. Min mamma svor lindrigt: fy hunnan och när jag söker på det verkar det komma sig av talet hundra. Jag läser även att likna någon vid en hund är att förolämpa personen i fråga. I Jesu Bergspredikan (Matt. 7:6) står: Given icke åt hundarna vad heligt är ... med hundarna menas väl Djävulen?  Hm, jag får nog återkomma till uttrycket "hundväder".

Att göra i dag:

Svampriket. Möt gula kantareller och doftande taggsvampar. Du kan även testa på att färga garn med svampfärgning. Biotopia kl 11–17. 

Pennskaftet. 100 år efter införandet av den kvinnliga rösträtten år 1919 firas Wägner och hennes Pennskaft, i regi av Maria Löfgren. Uppsala stadsteater, kl 14–16:30. 

Vilda trådar. Broderiakademins lokalgrupp från Märsta/Sigtuna ställer ut fritt broderi. Kulturstugan i Märsta kl 12–16. 

Dagens rätt

Svamprisotto

4 port. 3 dl svamp, 1 msk olivolja, 1 rödlök,  2 vitlöksklyftor, 1 l grönsaksbuljong, 4 dl arborioris. Koka upp buljongen. Hacka svamp, skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs allt på låg värme i några minuter, rör om då och då. Rör ner riset och låt fräsa en kort stund. Slå över buljong tills det täcker. Låt koka in, rör om ofta. Tillsätt mer vätska allt eftersom, tills all vätska är slut eller riset är mjukt med en hård kärna. veganrecept.se