Nyttig nyanländ amfibie i min närhet

Foto: Tomas Lundin

Krönika2019-09-26 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rosenbuskarna i vår trädgård  har vuxit vildare än vanligt i sommar. Härom dagen, när jag skulle knyta upp några taggiga grenar tyngda av klasar med rosenknopp, började marken röra sig vid mina fötter. Jag tittade ner och min blick möttes av ett par svarta pepparkorn till ögon på en groda. Hur hade denna brungrågröna varelse hamnat där? Det är minst en kilometer till närmaste damm.

Men hen får gärna bo vid våra planteringar. Vid en googling finner jag att just denna sort, av Carl von Linné döpt till "rana temporaria", äter insekter och maskar. Käka på bara!

Nu oroar jag mig bara för hur trädgårdens nyaste innevånare ska klara vintern. Fast tänk om vi har en massa smågrodor skuttande i rabatterna till nästa sommar!

Dagens tre tips

1 Kvinnohistoria. "Frimodiga Fruntimmer Förändrar" är en utställning som tar fokus på de Uppsalakvinnor/kvinnor i Uppland, som påverkat vår historia. Stadsarkivet kl 10 - 16.

2 Uppsalahistoria. När grundades Uppsala? Varför bosatte sig folk just här?  I utställningen "Vårt Uppsala" behandlas viktiga händelser, personer och byggnader i Uppsala stads historia. Upplandsmuseet kl 12 - 17.

3 Maskar. Under lekfulla former får stora och små veta mer om maskarnas leverne. Familjeaktivitet på Biotopia kl 14.30.

Dagens rätt

Mozzarellagratinerad aubergine

4 personer. Sätt ugnen på 225°C. Skala och skiva 1 lök och 1 vitlöksklyfta, fräs i 1 msk olivolja. Rör ner 400 g tomatkross, grovhacket av 1 kruka basilika och 1 smulad grönsaksbuljongtärning. Koka 3 minuter. Salta och peppra. Skär auberginen  i centimetertjocka skivor. Stek dem i 1 msk olivolja i en stekpanna och lägg över i en ugnssäker form.Varva dem med tomatsåsen och toppa med mozzarellan riven i bitar. Sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter. Ät gärna till pasta.