"Nu firar vi utan julens vräkighet"

Niklas Skeri gillar advent.

Niklas Skeri gillar advent.

Foto: Nina Leijonhufvud

Krönika2019-12-04 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen advent! Så här kort in i väntans tid är jag ännu inte trött på musiken, känner ännu inte stressen, och upplever ingen mättnad på maten. Och jag blir glad av det lilla. Det är bara att njuta av tända ljus i beckmörkret (visst har det varit mörkare än någonsin i år?) och värmande glögg i kylan (visst har den fukten gjort att man frusit mer än någonsin?), och en nybakad lussebulle. Mer behövs inte.   

Med advent känner jag att vi är över på andra sidan. Vi har klarat ännu ett år och ännu en mörk höst. Och advent är tiden då vi med ödmjukhet och respekt, och utan julens och nyårets baksmälleskapande vräkighet, får fira det. 

Niklas Skeri är nyhetsreporter

Att göra i dag

1. Författarföredrag. Författaren och filmaren Lena Einhorn talar om boken "Geniet från Breslau". Bälingebiblioteket. 60 kr i entré, kl 19. 

2. Skoldebatt. Hur styrs skolan?  Vad innebär det för undervisningen och eleverna? Paneldbebatt med politiker och fackförbund. Kl 18, Bangårdsgatan 13. Gratis.

3. Ishockey. Almtuna sladdar i tabellen. Kan det vända hemma mot Karlskoga? Kl 19, Gränbyhallen, eller som liverapport på unt.se

Dagens rätt

Saffranspasta för fyra. Skiva 500 g fläskfilé. Pensla med soja och olja. Blanda hackad basilika, gräslök och persilja, pressa över vitlök. Tillsätt 2,5 dl parmesan. Strimla morötter och zucchini och en liten purjolök. Koka tagliatelle. Lägg med grönsakerna de sista minuterna. Stek filén, 3 min på varje sida. Hetta upp olivolja, tillsätt 1 pkt saffran. Vänd ner pastan och grönsakerna. Lägg köttet på pastan i en ugnssäker form, strö över örterna. Kör i ugn, 10 min, 225 grader.