Minns ni när det bara var en öl?

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: Nina Leijonhufvud

Krönika2020-03-14 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Corona - tidigare mest känd som en rätt okej mexikansk öl, numera synonymt med snabbt spridd farsot. En virushärd som kan skapa kaos, krascha börser, orsaka arbetslöshet, sätta hela länder i karantän och hota presidenters makt. Paniken känns ända in i kvartersbutiken. När kommer nästa laddning handsprit? Allt snack om att bunkra mat verkar ändå svårt överdrivet. Så jag nöjer mig med att köpa fem kakor av favoritchokladen, som råkar vara på rea.

Men mest av allt är smittan ett hot mot äldre multisjuka människor med svagt immunförsvar. Som min käre svärfar. Det vore katastrof om coronasmittan nådde honom. Sveriges vårdapparat verkar hittills kompetent och trygg. Hoppas det får förbli så. 

Catrin Pihl är nyhetschef på UNT och är inte rädd för egen del.

Att göra i dag

1) Musik. Uppsalabandet Quartet Lane spelar melodiös pop och rock på Williams pub kl 22. 

2) Litteratur. Uppsala internationella litteraturfestival med temalandet Libanon, som speglas genom inbjudna författare och poeter. Det blir både samtal och konsert. Från kl 16 på UKK.

3) Metal. Death metal-dunket fyller Katalin i kväll. I form av Entombed A.D och innan dess intar hardcore/thrash-bandet Sanctrum scenen. Start kl 20:00.

Bulgur-tabbouleh

Skölj 3 dl bulgur och lägg i en skål. Blanda med 1 msk citronolivolja. Häll över 5 dl kokande vatten smaksatt med en tärning grönsaksbuljong. Låt svälla i 15 minuter. Hacka 1 dl färsk mynta, tre tomater, en röd lök, två vitlöksklyftor och riv 1 msk färsk ingefära. Blanda ihop hacket med bulgurmassan.  Smaka av med salt och peppar. Servera taboulleh med valfritt grillat.