Med skallen proppfull av julmusik

Tina Lövrander är lokalredaktör i Knivsta och älskar julmusik, som tur är.

Tina Lövrander är lokalredaktör i Knivsta och älskar julmusik, som tur är.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-12-07 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som körsångare känner jag mig lätt hjärntvättad så här års. Jag nynnar eller sjunger oavbrutet, högt eller för mig själv inne i huvudet, från det att jag vaknar på morgonen tills jag somnar på kvällen. Jag nöter låttexter och trixiga ställen. De där hemma blir ganska trötta på mig och sonen brukar lära sig förstaaltstämman av bara farten. En bra sak med julkonserter dock är att några av låtarna återkommer år från år. Å andra sidan tillkommer alltid nya och de är sällan lätta att lära sig. Men roligt är det och säkert jättebra för hjärnan, för med den här mentala gympan kan den inte luta sig tillbaka och bara köra på i gamla (h)julspår.

Tina Lövrander är lokalredaktör i Knivsta och älskar julmusik, som tur är.

1) Ull. Fia Söderberg från Ullförmedlingen berättar om den svenska ullens egenskaper, kvalitéer och möjligheter. Stadsarkivet, S:t Olofsgatan 15 kl 12–13.

2) Medeltida jul. Kören Dissonantia sjunger jul- och adventsmusik från medeltiden och renässansen. Helga trefaldighets kyrka kl 15.

3) Konstmarknad. Över 20 konstnärer ställer ut på Kulturhuset Leoparden, Svartbäcksgatan 20, kl 11–18. Kafé med glögg och annat fika.

Dagens rätt

Quorngryta

4 portioner. Fräs 1 hackad gul lök. Tillsätt 1 liten påse tinad quorn i bitar, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 msk färsk riven ingefära, 2 tsk curry, 1 tsk garam masala och 1 tsk chilipulver. Stek 1 minut. Rör i 2 msk tomatpuré, 1 burk kokosmjölk, 1 tetra krossad tomat, 1 kycklingbuljongtärning, ½ tsk salt och ½ tsk peppar. Sjud 15 min. Toppa med grovhackade jordnötter. Servera med ris.