Landet kan vara lugnt, skönt och... iskallt

Cassandra Grönlund.

Cassandra Grönlund.

Foto: UNT

Krönika2019-11-11 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under en vecka har jag och min sambo agerat hundvakter åt mina föräldrars hundar. Detta innebär att en vecka har spenderats på Knivstas landsbygd, något som både känns familjärt, eftersom jag är uppväxt här, och en aningen omständligt, eftersom jag numera vant mig vid komforten i en lägenhet. Jag älskar landsbygden. Jag gillar tystnaden och lugnet. Jag skulle kunna flytta till ett hus i vilken sekund som helst, men det finns en sak som stoppar mig. Kylan. Denna vidriga kyla som kan råda i ett stort hus. Hur man tvunget går med tofflor och filt för att inte huttra. Hur man nästan i panik sitter och försöker få fyr i braskaminen. Hur man desperat tappar upp ett varmt bad för att försöka tina upp sig. Då kan jag sakna lägenhetens simpla uppvärmning med ett vred på elementen, hur vacker och tyst landsbygden än är. 

Cassandra Grönlund är journalist och frusen.

Att göra i dag: 

1Utställning. Att läsa är för alla. Utställning som visar olika sätt att läsa på. Östervåla bibliotek kl 11-19. 

2Scen. Kura Skymning. Högläsning i de nordiska länderna och Baltikum under nordiska litteraturveckan. Studieförbundet Vuxenskolan kl 18.45-20.

3Föreläsning. Universitetslektor Cecilia Anéer föreläser om "Textilt återbruk och hushållning under Vasatiden". Humanistiska teatern, Engelska parken kl 19-20. 

Dagens rätt

1 gul lök, 1 1/2 dl torkade röda linser, 2 pkt färdig tomatsås, fetaost, olja, 7 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond). Gör så här: Hacka lök och fräs i olja i en kastrull. Häll i grönsaksbuljong, linser och tomatsås. Koka 10 min. Smula fetaost över.