Korintkakorna och andra traditioner

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: Malin Norrgård

Krönika2019-12-10 04:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vissa saker ska man inte ändra på. Jultraditionerna hör dit liksom förberedelserna inför jul. Småkakor och i synnerhet korintkakor är något som tillhör julen hos familjen Sjöberg. Jag vet inte riktigt, men korintkakorna har bakats i ett gäng generationer i släkten. Nu är det min mamma som bakar dem. Årets bak är avklarat och precis som tidigare är kakorna lika fantastiska i år. Den hemgjorda pastejen, som har kopplingar till min gammelmormor och hennes mamma, har även den en given plats på julbordet liksom frun och numera även dotterns julgodis. Utveckling i all ära, men juletiden är för mig lika med traditioner och arv som man ska förvalta och hålla fast vid. 

Kjell Sjöberg är lokalredaktören som gillar kakor.

Att göra i dag:

1) Konsert. Uppsala Universitets Jazzorkester under ledning av Ulf Johansson Werre bjuder på julkonsert. 19.00. Missionskyrkan, Uppsala.

2) Uställning. Det bjuds på både utställning och film om andningshjälpens historia. 13.00. Medicinhistoriska museet, Uppsala.

3) Film. I François Ozons film "I guds namn" får vi följa ett antal personer som bryter tystnaden och berättar om kyrkans övergrepp. 19.45. Fyrisbiografen, Uppsala.

Dagens rätt:

Skär upp ett knappt kilo blomkål i små bitar. Doppa blomkålsbitarna i äggula som blandats ut med paprikapulver. Rulla dem sedan i pankoströbröd och stek i panna med olja, chili och vitlök. Ta blomkålen ur pannan när den fått en fin yta. Servera med grönsaker, tomatsalsa, guacamole och tortillabröd. Har du tid kan du även göra en mangosalsa. Skär upp två mangon i fina bitar. Blanda ned dem med en halv rödlök, en chilifrukt, en halv kruka koriander, saft från en limefrukt. Strö över lite havssalt och ställ in kylen en stund. Räcker till fyra personer.

Karta: Uppsala