Köksrenovering gör jag bara en gång

Maria Larsdotter

Maria Larsdotter

Foto: Nina Leijonhufvud

Krönika2019-11-10 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi bygger nytt kök hemma. Det har inte gjorts på fyrtio år så jag kan säga att det är mycket välbehövligt. Men jag vill inte göra om det, inte en chans. Jag vill att vårt nya kök ska hålla så länge som möjligt. Eftersom maken och jag är lite bekväma av oss gör vi inget förhastat. Det kan låta som att vi är eftertänksamma och planerande typer men i själva verket beror det nog främst på att vi är långsamma av oss. Vi drar ut på besluten tills deadline ligger som kniven mot strupen. Det är energikrävande att fatta små beslut om var elkontakter ska sitta, vilken bänkskiva som har längst livslängd och vilken fläkt som gör bäst jobb till minst penning. Nu har vi bestämt oss, puh. Besluten har fattats främst utifrån att vi inte vill byta ut en skruv till förrän om absolut tidigast tio till femton år.

Maria Larsdotter är familjeredaktör.

Att göra i dag

Passion för jorden. Med Canzonetta. Karin Liungman, text och Georg Riedel, musik. Kör, berättare, piano och bas. Dirigent: Kettil Skarby. Linnéträdgården kl 16–17. 

Återbruksverkstad. Skapa nåt nytt, av någonting gammalt. Biotopia kl 11–17. 

Att bära en bärfis. Foto av Leif Nyman, textil av Gunbritt Henricsson, Galleri Fröja, Östhammar, kl. 12–16. 

Dagens rätt

Majsplättar. Blanda 3,5 dl majsmjöl, 1 tsk salt och 0,5 tsk bakpulver i en bunke. Finhacka 0,5 gul lök, 0,5 grön paprika och 2 msk färsk koriander. Rör ner hacket i mjölet tillsammans med 2,5 dl yoghurt, 1 dl vatten, 2 msk olivolja och 1 dl majskorn. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och klicka ut små plättar. Stek dem gyllenbruna på båda sidor. Recept: Vegomagasinet.