Jultraditionerna ska man hålla på

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: Malin Norrgård

Krönika2019-12-24 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julaftonen är en trygg borg där mycket är detsamma från år till år. Hos oss, liksom många andra, påbjuder traditionen att man tittar på Kalle Anka på televisionen vid klockan 15.00. Därefter följer julmiddag i en viss ordning, julklappsutdelning och sedan kanske ett kyrkobesök. Vi har gjort en del trevande försök med nya traditioner och att titta på tomtefilmen med Peter Haber och "Svensson Svensson" på julaftonskvällen. Några julaftnar har vi åkt skidor. När vädret tillåtit så har jag tagit motionscykeln och dragit ut på en runda. I år funderar hela familjen på att gå och träna tillsammans på ett gym på julafton. Men julaftonen handlar om gamla och nedärvda traditioner och man ska nog inte rucka för mycket på dem och lägga till nya saker. Glöm inte heller att vara snälla och njuta av varandras sällskap i dag.

Kjell Sjöberg är UNT:s utpost som funderar kring julaftonen.

Att göra i dag:

1) Julfirande. I Sammariterhemmets kyrka är det julfirande som inleds med julbön. Därefter bjuds det på glögg innan allt avslutas med en jullunch. 11.00. Sammariterhemmets kyrka.

2) Julnattsmässa. I Domkyrkan blir det traditionsenlig julnattsmässa med prästen Annica Anderbrant och Andrew Canning som svarar för musiken. 23.00. Uppsala domkyrka.

3) Julspel. I domkyrkan bjuds det på julspel med Uppsala domkyrkas flickkör och gosskör. 11.00. Domkyrkan.

Julens korintkakor

Receptet räcker till cirka 50 kakor. Blanda 250 gram smör, 125 gram strösocker, 400 gram mjöl och 100 gram färska korinter i en matberedare till en fin deg. Fördela degen i lagom stora bitar och gör bollar av dem. Tryck till bollarna med en gaffel. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda på 200°C till de får en fin gräddad yta.

Karta: Tierp