Jag känner fortfarande smaken av färska jordgubbar

God morgon, hälsar Linnéa.

God morgon, hälsar Linnéa.

Foto: TT/Arkiv

Krönika2022-01-27 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Januari är tveklöst årets sämsta månad. Det är mörkt, kallt och eländigt. De mysiga juleljusen är undanplockade, och våren känns fortfarande löjligt långt bort. 

Ännu tristare blev det när jag dessutom blev sjuk häromveckan. Efter att ha lyckats undvika coronaviruset i nästan två år föll till slut mitt immunförsvar för grupptrycket och sänkte sin garde, och jag – precis som otaliga andra människor just nu – fick besök av både feber och hosta.

Men jag försöker ändå hitta ljusglimtarna istället för att fokusera på allt det trista. Istället för att jämra mig alltför mycket (jag har inte kunnat låta bli helt och hållet) över halsont och snuva gläds jag åt att ha återupptäckt en bra tv-serie, åt att jag fortfarande känner doften av tulpanerna i vasen på vardagsrumsbordet, att jag ännu känner smaken på de färska jordgubbar som sambons pappa kom med när vi var i karantän. Mest av allt gläds jag åt att det fortfarande var ljust ute när jag vaknade efter min feberkantade tupplur klockan 15.30. Nu vänder det.

Linnéa Kalnins är reportern som ser fram emot ljusa kvällar och otäppta näsor.

Att göra: 
Se... The Resident på Disney+.
 

Mammas jordgubbskräm
När jag är sjuk är jordgubbskräm mitt förstahandsval – perfekt för ömmande halsar. Tetrorna i affären smakar fint, men allra godast blir min mammas hemmagjorda kräm. Koka ur saften ur valfri mängd jordgubbar, sila sedan bort bären. Tillsätt socker efter smak. Gör en redning av potatismjöl och lite vatten, och vispa ner lite i taget i jordgubbssaften som småkokar. Känns krämen lagom tjock? Då är den färdig. Servera med kall mjölk.