Jag kan faktiskt ordet mamsell!

Jeanina Santiago

Jeanina Santiago

Foto: Svetlana P Jansson

Krönika2020-01-20 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen intervjuade jag en dam som lärde mig ett nytt ord. Mamsell. Hon ska öppna en butik, Mamsellens skafferi. Det var första gången jag hörde ordet, och hjärnan klarade inte av att registrera det. Jag bad henne skriva ned det. 

Jag har bott så pass länge i Sverige att jag i dag klarar av att titta på svenska filmer och tv-serier utan att läsa undertexter. Men det dyker fortfarande upp nya ord som jag inte vet ett dugg om. För mig är mamsell ett nytt ord, fast egentligen är det riktigt gammalt – det började användas i slutet på 1700-talet och var ännu i bruk under mitten av 1900-talet. Mamsell, den svenska variationen av det franska mademoiselle – ogift kvinna. Senare skulle mamsell även bli titlar för kvinnor med typiskt kvinnliga yrken – som lärarinnor och expediter. 

Då så, jag vill bara skryta om mitt nya ord! 

Jeanina Santiago, skrytsam reporter

Att göra idag

1) Dans. Föredrag: Dans för alla med Maria Larsson på Sävjabiblioteket kl 16.

2) Film. "En del av mitt hjärta", en romantisk komedi, ska visas på Stavby Bygdegård, kl 14.

3) Konst. Liselott Evasdotter delar med sig av sina personliga tankar i form av tecknade figurer på Kulturparken.

Rostad blomkål

6 portioner. Värm ugnen till 225 grader. Skiva 1 blomkålshuvud i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt. Ringla över 3 msk olivolja och klicka över 50 g smör. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen ca 30 min. Ta ut och lägg upp på ett fat. Låt svalna och pressa över 1/2 citron. Toppa med 100 g forellrom och 1 dl plockade dillvippor. Strö över salt och svartpeppar.