"Hur bra är egentligen Avicii, på riktigt"

Niklas Skeri är nyhetsreporter och älskar att lista musik.

Niklas Skeri är nyhetsreporter och älskar att lista musik.

Foto: Nina Leijonhufvud

Krönika2019-12-11 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

December. Hektiskt. Nästan ångestladdat. Så mycket ska bli klart. Som Spotifylistan över årets 10 bästa låtar. Vilken vånda! Och i år måste ju dessutom hela 10-talets topp tio listas. Hur jobbigt är inte det!? Platsar verkligen Dancing on my own med Robyn där? Kan det vara så illa att den petar ut First aid kits Emmylou? Och Aviciis Leves, är den på riktigt så bra? Gillar jag inte bara den för historien om Tim Bergling och hans tragiska bortgång? Och hur jämför jag med apokalyptisk klimatångestpop som Anohnis 4 degrees, eller Lana Del Reys nya The greatest? Vad säger ni, vilken är 10-talets bästa låt?

Niklas Skeri är nyhetsreporter och musikälskare

1. Julmusik i lurarna. Stjärnspäckad, svensk storbandspop i jultappning. Weeping willows Christmas time has come - en modern julklassiker.

2. Julmusik live. Kraja sjunger traditionella folkliga vintervisor, kända julsånger och eget material i föreställningen Isen sjunger. UKK kl 18.

3. Inte julmusik i lurarna, men nästan. Sätt dig skönt i soffan och njut av Sara Parkmans nya album Vesper. Allkonstverkspop med själ, perfekt i adventstid.

Dagens rätt

Potatis och purjolökssoppa för fyra. Skala och skiva 4 potatisar, en lök och en purjolök, även det gröna. Fräs i smör i en stor kastrull. Tillsätt 2 msk koncentrerad kycklingfond och 1liter vatten. Koka under lock, 15 minuter.

Rosta 1/2 dl hasselnötter i en torr stekpanna. Låt svalna. Hacka grovt och blanda med hackad persilja och rivet citronskal.

Blanda ner 1/2 dl crème fraiche i soppan, mixa den slät. Salta och peppra. Serverara i skålar med nöthacket ovanpå.