Hösten - en perfekt årstid för oss latmaskar

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-09-21 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När min mamma levde älskade vi hösten ihop. Hon satt 50 mil bort med sin pläd och sina tända ljus i skinande silverkandelabrar. Mina stakar var inte så välputsade och jag föredrog myskofta framför filt, men annars var vi rätt samspelta. Vi ringde varandra och prisade månskenet, stillheten och kravlösheten som följer med höstens intåg. Idag svarar hon inte längre i telefonen. Så nu hemsöker jag min egen dotter med min höstlängtan. Hon bara måste gilla myskoftor och stearin. Som tur är hänger hon snällt på. Egentligen tror jag att det handlar om ett nedärvt ointresse för sport och kroppsansträngning. Vem vill/kan/törs ut och jogga i becksvarta mörkret? Kombinationen soffa och bok, eller tv-serie, är ju så mycket trevligare för oss. Vi som bejakat vår inre latmask.  

Dagens tre tips

1Musik. Reggae night på Cousteau Bistro Bar kl 22-03. På scenen Al-Joumeyli och Ecu.

2Fågelfoto. Vår egen UNT-fotograf Sven-Olof Ahlgrens fågelbilder kan ses på utställning, på Expressions by Lake Ekoln i Uppsala. Öppet 12-17.30.

3Mer musik. "Soul med modern touch" så beskrivs hennes musik. Alyza håller konsert på Crêperie Lemoni i Uppsala, kl 20.

Dagens rätt

Pasta med oxfilé

4-5 personer. Fräs 500 gram strimlad oxfilé i olivolja och lite smör, mal över lite pepparmix (grön-, rosé och svartpeppar), hacka en rödlök och en röd paprika och tillsätt anrättningen ihop med 2-3 msk viltfond. Häll över 5 dl vispgrädde.  Koka 500 gram valfri pasta till. Värm vitlöksbaguette eller vanligt neutralt bröd och gör en trevlig grönsallad till. PS man kan ta fläskfilé i stället, det är nästan lika smarrigt.