"Hjälp, jag har blivit bilberoende!"

Niklas Skeri

Niklas Skeri

Foto: UNT arkiv

Krönika2019-10-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång var jag känd för mitt glada morgonhumör. Men det var då det. Nu surar jag över alla bilister som står och puttrar vid ett rödljus på Tycho Hedéns väg – ensamma i bilen. Som jag själv. För jag sitter fast i bilfällan. Det började med ett prisvärt boende utanför staden. Och där har vi det toppen. Om det inte var för bilberoendet. Men än finns friskt kött kvar. För jag blir avundsjuk, inte provocerad,  av alla som kastar sig upp på cykeln och frejdigt motionerar sig fram till jobbet på en kvart, tjugo minuter. Så innan beroendet ätit upp mig och jag blir ilsken på dem som vill begränsa mitt bilåkande med färre p-platser och krångligare trafiklösningar i stan så undrar jag: kan man söka hjälp för det här?  

Dagens tre tips

1,1700-talsspänning. Med en knapp vecka till Bokens dag hinner du läsa in dig på någon av författarna, som Niklas Natt och Dags mustiga spänningsromaner om 1700-talet.

2,1700-talsliv. Uppsalaförfattaren Carina Burman är aktuell med sin Bellmanbiografi. Perfekt höstläsning om en tidigare Uppsalastudent. 

3,Medeltidsföredrag.Arkeologen och författaren Emelie Schmidt Wikborg berättar om hur fynd från trakterna av Långsjön inspirerat till romanen "När svanen svartnar". Bälingebiblioteket kl. 19.

Dagens rätt

Spenatlasagne med gorgonzola. 4 personer. Sätt ugnen på 225°. Finhacka och fräs en lök och två vitlöksklyftor. Tillsätt 250 g färsk spenat, fräs i ca 1 minut. Tillsätt 4 dl mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Smula i 100 g gorgonzola. Blanda ut 1 msk Maizenamjöl i vatten och rör ner. Koka upp. Salta och peppra, blanda i 1 förpackning svarta, ångkokta linser. Varva sås och lasagneplattor i ugnfat. Blanda 50 g hackade valnötter med 2 dl riven ost. Strö över. Kör ca 20 min i ugnen. Från alltommat.se