Heter det "i" eller "på" Luthagen?

God morgon önskar William.

God morgon önskar William.

Foto: TT/Arkiv

Krönika2022-03-13 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Juste, du bor på Luthagen va?

Jag kastade obetänksamt ur mig frågan när vi skiljdes åt på promenaden hem efter en öl på stan. Genast bredde ett illmarigt flin ut sig över kollegans ansikte. Jag hade trampat i klaveret. Skitit i det blå skåpet. 

– Du får sluta upp med de där Västerås-fasonerna! sa han. Det heter inte "på" Luthagen, det heter "i" Luthagen.

För tydlighetens skull ska jag säga att jag alltså inte kommer från Västerås, utan från Umeå. I Umeå säger man "på" om alla stadsdelar. Det heter "på Ålidhem", "på Ersboda", och, det kanske allra mest frapperande, "Öst på stan" och "Väst på stan". 

Detta mästrande från kollegan uppmärksammade mig för första gången om att man även i Västerås använder "på" om sina stadsdelar. Ett otippat släktskap mellan de två städerna.

Man får ta seden dit man kommer, resonerade jag, men det fick mig att fundera: Finns det fler städer som använder "på" istället för "i" om stadsdelar? Och vad beror det på? 

William Holmberg är reportern som bor "på" Löten.

Att göra: Lyssna på låten "Flen/Paris" av Kent, Sveriges bästa förmedlare av oförblommerade tonårskänslor. Särskilt intressant om du funderar över avståndet mellan Flen och Paris.

Recept: Scrambled eggs (även känt som äggröra)

En frukostklassiker! Smält smör i en stekpanna och låt svalna lite. Knäck i några ägg. Salta och rör sedan kontinuerligt med en stekspade på svag/mellansvag värme. Låt det ta lite tid, det är värt det. När det börjar bli tjockt och fint och jämnt och andra vackra ord, häll i vispgrädde efter smak. Avsluta med lite hackad persilja.

Avnjutes allra helst med en slät kopp kaffe.