Grått och trist men inte ordfattigt

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: Nina Leijonhufvud

Krönika2019-11-30 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det gjort! Vi har tagit oss igenom årets tristaste månad, den som ger oss perspektiv på alla andra dagar under året. Aldrig är det så mörkt och så trist som i november. Det är orsaken till att vi hyllar december. Lika mörk den, även om chansen finns till snö och juleljus. November är en kamp, inte minst för de som lätt blir deprimerade av mörker. Själv sjappade jag osportsligt nog till solen en vecka för att stå ut. November är som bekant den månad som kan räkna till färst soltimmar på hela året. Jo ni läste rätt. Färst. Är det fler än jag som undrar var det ordet legat och gömt sig de senaste åren? Komparera få och du får färre, färst. Ingen människa säger väl färst? Låter som barnspråk. Men det finns och låter sig nyttjas. Rimmar på värst också. Bara så ni vet.

Catrin Pihl är nyhetschef och gillar ord.

1 Buggtävling. Lussekattsbuggen och Pepparkaksbuggen hålls på Fyris Park, kl 10 samt 13. Boogie woogie, bugg, dubbelbugg och lindy hop. På kvällen spelar Donnez upp till dans.

2 Jakob. Föregångaren Jakob Hellman - Äntligen borta, på turné och på Uppsala Konsert & Kongress, kl 19:30.

3 Discofunk. Funky Latin Project & Hi-Five - ett dansparty med två band från Uppsala som bjuder på disco, soul och latinofunk. Katalin kl 20:00.

Dagens rätt

Kalkonfilé med mango

4 personer. Skär 500 g kalkonkött i bitar. Skär en mango i klyftor samt broccoli och blomkål i små buketter. Hacka en gul lök. Riv 1 msk färsk ingefära. Blanda ströbröd, vetemjöl med salt och peppar. Vänd köttet i blandningen och stek det. Bräsera sedan grönsakerna, tillsätt mangon och häll över 2 dl hönsbuljong. Ris är gott till.