Fotbollen måste släppa på romantiken

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: Malin Norrgård

Krönika2019-10-29 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu säger jag det igen – fotbollen borde ta efter rugbysporten och använda videodomare, Var, vid svåra bedömningar i alla matcher. Nu används Var till viss del, dock inte i allsvenskan. I en romantisk anda har fotbollens alla Var-motståndare i Sverige menat att tekniken har negativ inverkan på spel och tempo, i stället ska domarens ryggmärgskänsla fälla avgörandet. Motståndet börjar luckras upp nu. I stort i varje omgång av allsvenskan lyfter tv-experter behovet av Var för att få till korrekta domslut. Ett steg i rätt riktning. Rugby-VM pågår för tillfället och där finns mängder med exempel där effektiva Var-bedömningar hittat regelvidrigheter och missade försök.

Kjell Sjöberg, reporter som gillar videodomare.

Dagens tips

1) Tv. PÅ SVT Play visas Folke Rydéns film "Ovan Babylon" om Murtadas dröm om att färdas i luftballong över sitt hemland.  

2) Musik. Kammarmusik av Joseph Haydn med Mellersta Upplands kammarorkester. Kl 18, Allsalen, Sävja kulturcentrum.

3) Film. Är du sugen på att lära dig mer om film? I Enköping lär Anna Hazard ut grunderna, kl 10, tingshuset.

Gryta med stänk av öl

Bryn ett kilo skuren högrev i en gjutjärnsgryta. Salta och peppra. Tillsätt en deciliter vetemjöl, två köttbuljongtärningar, lagerblad, timjan samt Guinness så att det täcker köttet. Sjud i ett par timmar. Tillsätt två röda lökar, två morötter, en palsternacka, lite rotselleri, en bit purjolök, tio champinjoner och lite vatten. Låt sjuda i 40 minuter eller till köttet är mört och grönsakerna är färdiga. Servera med rotfrukts- och potatismos och chutney av något slag.

Karta: Uppsala