Förbanna icke mörkret - det gör dig smartare

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: Fotomontage

Krönika2019-11-02 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

November. Aldrig är det så svart som nu. Men istället för att deppa och förbanna mörkret kan man betänka nyttan av att det finns. Faktum är att totalt mörker är bristvara för oss som lever i städerna. Handen på hjärtat stadsbo, när såg du stjärnhimlen tydligt senast? Mörker är faktiskt en förutsättning för att vi ska må bra. Om det är framför allt sömnforskarna eniga. Ju mörkare det är i rummet desto bättre sover du. Och sover du bra blir du smartare, lugnare och friskare. Ljusspill i form av upplysta fasader, neonskyltar och gatubelysning är inte bra för oss. Så dra ner rullgardinen, dra för mörkergardinerna och stäng av allt som lyser. En mörk natt förlänger livet.

Att göra idag:

1) Teatermusik. Dramatik möter bluegrassmusik i pjäsen The Broken Circle.  En story om tatueraren Alabama och  musikern Monroe.  Uppsala Stadsteater kl 16-18. 

2) Musikteater. Moneybrother tar sin krogshow utan krog till Uppsala och Reginateatern. En föreställning med humor, självdistans, allvar och närhet, som bygger på hans senaste skiva Det är dom dagarna jag vill sjunga om. kl 19-21.

3) Konstfoto. Mörker för nybörjare av Penja Hesselbäck. En utställning om mörkrets betydelse och hotade existens. Vernissage kl 12-16. Å-huset Vattugränd 2.

Dagens rätt

Pasta med Scampi

4 personer. Stek 300 gram scampi ett par minuter. Salta lätt och ställ åt sidan. Finhacka en halv chilifrukt, 2 vitlöksklyftor och 2 schalottenlökar och fräs. Häll i 2 dl grädde och 1,5 dl vitt vin. Låt såsen koka ihop lite. Häll ned scampin och låt allt koka en stund. Smaka av med salt och svartpeppar, servera med nykokt bandspaghetti.

Catrin Pihl är nyhetschef och erkänner att favoritfärgen är svart