Ett smakligt elektroniskt tips

Kjell Sjöberg

Kjell Sjöberg

Foto: Madeleine Andersson

Krönika2019-11-05 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag lagar mat blir det ofta fisk. Jag är ganska bra på att få stil på tillagningen och hitta rätt temperatur på fisken. Men detta till trots är jag nog bara fyra i familjen när det gäller matlagning efter fru, dotter och son. Sonen Buster bor sedan i höstas i USA i South Carolina där han spelar fotboll och studerar. Även om hans fysiska matbidrag är färre nu så kommer det fortfarande en del mattips. För en tid sedan var jag helt tom på idéer när jag skulle laga mat. Efter ett allmänt utrop på familjens elektroniska kommunikationskanal kom ett blixtsnabbt svar från sonen i form av lite rörliga bilder på en skön maträtt. Elektronisk kontakt över Atlanten är härligt och självklart tillagade jag receptet som ni hittar nedan.

Kjell Sjöberg, lokalredaktör som gillar mat. 

Att göra i dag:

1) Jazz. Det bjuds på jazz med Uppsalabekantingen Mary Nelson på slottet. 14.00. Konstmuseum och Vasasalen, Uppsala slott. 

2) Ursprung. Är du sugen på att hitta dina rötter? Nu kan du få hjälp av Upplands släktforskarförening. 17.30. Uppsala Arkivcentrum.

3) Senap. Julen är snart här och nu finns möjligheten att få lära sig att göra senap. 13.00. Medicinhistoriska Museet. 

Pumparisotto

Lägg en tärning grönsaksbuljong i en liter vatten och koka upp. Ställ sedan undan buljongen. Fräs två schalottenlökar och häll sedan i fyra deciliter avorioris och tre deciliter vitt vin. Koka in vinet, tillsätt sedan buljong och koka i 15 minuter. Krydda gärna med rosmarin, salt och peppar och komplettera med tre hekto pumpa, två hekto parmesanost och tre stora champinjoner och koka ytterligare fem minuter.

Karta: Uppsala