Det är långt från Stockholm till Uppsala

God morgon.

God morgon.

Foto: Madeleine Andersson

Krönika2019-11-22 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att jag både bor och jobbar i Uppsala är jag i Stockholm flera gånger i veckan. Det är inte så konstigt eftersom jag är född och uppvuxen i huvudstaden och därför har majoriteten av mina släktingar och vänner där. Särskilt jobbigt tycker jag inte heller att det är. Jag gillar att åka tåg och det är faktiskt inte så långt från Uppsala till Stockholm. Däremot har det slagit mig att det verkar vara oändligt långt från Stockholm till Uppsala. I alla fall om jag ska tro mina Stockholmsvänner som, när jag föreslår att de ska hälsa på i Uppsala, reagerar som om jag föreslog att de skulle åka till månen ungefär. Samtidigt som de ju tycker att det inte kan ta så lång tid för mig att åka till dem. 

Ida Stiller är journalist som tycker att fler Stockholmare borde ta sig till Uppsala. 

Dagens tre tips

1) Film. En av mina absoluta favoritfilmer är Fanni Metelius "Hjärtat" från 2018 som sänds i kväll på Svt2 klockan 21:45. 

2) Teater. Den då kontroversiella författaren Agnes von Krusenstiernas liv gestaltas i "Agnes" som visas på Reginateatern klockan 19:00

3) Utställning. Upplandsmuseet ger en visning av "Fira demokratin!" klockan 16:00. 

Spenat- och fetapaj 

4 portioner. 5 ägg, 300 gram fetaost, 50 gram cheddarost, oregano,  citron, olivolja, smör, 300 gram filodeg, muskot, pinjenötter, 400 gram spenat. Sätt ugnen på 200 grader. Stek pinjeötterna i några minuter. Blanda ägg, fetaost och cheddarost i en skål. Krydda. Pressa i citron. Smält smör och olja, häll i spenaten. Varva filodeg, äggröran och spenat i en form. Täck med filofeg och grädda i cirka 20 minuter.