De räknar väl med att man bara ska betala

Tina Lövrander är UNT:s lokalredaktör i Knivsta.

Tina Lövrander är UNT:s lokalredaktör i Knivsta.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-10-26 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag brukar hålla en vänlig ton, men förra veckan var jag inte så trevlig mot ett skolfotoföretag. Jag hade kryssat i att vi bara vill ha skolkatalogen. Ändå damp det ner två kuvert i brevlådan – dubbel uppsättning av ett klassfoto och flera ark porträttbilder. Dessutom halvblundar sonen på en bild, i många kopior! Jag slängde mig över datorn och mejlade ilsket. Det lönade sig. Jag slapp betala frimärken för att skicka tillbaka något jag inte beställt. Nu har jag tipsat skolan om ett skolfotoföretag som inte skickar hem bilder för påseende, utan som låter en beställa det man vill ha på nätet. Mycket bättre. Då kan man välja bort dåliga bilder, foton behöver inte tryckas upp i onödan och åka fram och tillbaka för att hamna i soptunnan (klimatsmart) och den stackars kundtjänsten slipper otrevliga mejl.

Dagens tre tips

1Kortfilm. Du har väl inte missat att det är kortfilmfestival i Uppsala? Programmet finns på Grand, Trädgårdsgatan 5, och på hemsidan www.shortfilmfestival.com. Tips för den som vill plocka russinen ur kakan: Publikens favoriter och Prisvinnare.

2Utställning. Sista chansen att se ”100 % kamp – Sveriges historia”, om människor som tagit strid för sina och andras rättigheter. Upplandsmuseet kl 12–17.

3Musik. Indisk ragakonsert kl 19–21 på Omnikvariatet, Dragarbrunnsgatan 53 i Uppsala.

Pasta med kronärtskocka

4 portioner. Bryn 25 gram äkta smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt 1 dl salviablad (gärna hela, färska). Skär 1 burk inlagda kronärtskockor (290 gram) i mindre bitar. Koka 4 portioner tagliatelle. Sila av pastan och skölj den snabbt i kallt vatten. Blanda pastan med det brynta smöret. Tillsätt kronärtskockan, 2 tsk finrivet citronskal och 1 dl finriven parmesanost. Blanda allt ordentligt och värm. Servera gärna en matig grönsallad till. Hämtat från Icas receptsamling.