De infrysta hjortronen rädda vintern

Kjell Sjöberg
kjell.sjoberg@unt.se

Kjell Sjöberg kjell.sjoberg@unt.se

Foto: Malin Norrgård

Krönika2019-11-19 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla har vi våra passioner - stora som små - som skänker glädje i tillvaron. Hjortron är ett av många glädjeämnen som jag har. Ofta när jag äter frukost finns de där bären i filmjölken - i de flesta fallen i formen av hjortronsylt. 2018 var ett fantastiskt år för hjortronplockning. Vid sommarhusen utanför Ånge hittade vi mängder med bär. Glädjen var stor när vi kunde göra hur mycket sylt som helst. Tyvärr var 2019 ett uselt år för hjortron, det fanns knappt någonting. Resultatet - ingen ny sylt. Sylten från 2018 har räckt ända fram till nu. Till min stora glädje så har vi fryst in en hel del hjortron från 2018 så nu blir det snart lite ny syltkokning. Förhoppningsvis räcker den nya sylten till sommaren. Sen hoppas jag på  ett bra hjortronår 2020.

Kjell Sjöberg är UNT:s utpost som gillar bär.

Dagens tre tips

1. Historia. Yared Tekeste och Anders Zaine samtalar om reggaens historia i Uppsala från 1970-talet fram till idag. 18.00. Fyriskällan, Uppsala.

2. Dans. Det blir dans och konstverk i kombination när det på Gottsunda Konstgilles höstsalong bjuds på linedance.14.30

Marknaden, Gottsunda centrum.

3. Film. Ken Loachs socialrealistiska drama "Sorry we missed you" om en brittisk familjs kamp för värdighet visas på Fyrisbiografen. 17.30.

Hjortronsylt

Rensa och skölj ett kilo hjortron. Häll bären i en stor gryta och blanda med mellan 300 och 400 gram syltsocker eller vanligt socker. Låt blandningen stå i drygt en timme så att bären hinner safta av sig lite. Värm därefter blandning­en i cirka 15 minuter på svag värme. Låt sedan sylten svalna och häll därefter upp den i lagom stora glasburkar.

Ät tillsammans med filmjölken eller på ett kex med en rejäl mögelost.

Karta: Tierp