Dags att bärga båten innan den fryser fast

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: sven-olof ahlgren

Krönika2019-10-05 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det oåterkalleligen slut. Badsäsongen är över.  Fyrisån lägger sig till ro. Idag är det dags att ta upp båten på land. Men deppa inte ihop. Fortfarande skiner ju solen och träden skiftar i gulorange. Skogen är full av svamp. Ut och ta för er bara. Eller som min arbetskamrat sa härom dagen: "Nu kan man äntligen jogga med någon behållning, man kan andas!" Själv kommer jag sakna båtmotorns envisa brummande, men ännu mer friheten i att åka ut mitt på en sjö (Ekoln) och bara ligga och flyta med vågorna. Inför nästa säsong hoppas jag dock att Skeppet och några andra skrothögar är borta ur å-bilden. Ni minns väl restaurangbåten som nästan gick till botten vid kaj förra året? Nu har den strandat borta vid Kungsängsbron. Frågan är bara hur en så stor båt, som dessutom knappt är flytande, ska ta sig till varvet. Det kan onekligen bli en spännande story att bevaka. Men risken är uppenbar att den ligger kvar när isen lägger sig.

Dagens tre tips

1Hårdrock. Doom Metal Night på Ungdomens hus. Två internationella band och ett svenskt spelar lååångsam hårdrock. Sunnata från Polen, Yatra  med rötterna i USA och Gaupta från Falun, insläpp kl 18:00.

2Danstävling. Sveriges bästa dansare gör upp om bucklorna i danser som Bugg, Dubbelbugg, Lindy hop, Rock´n´roll, Boogie Woogie. A-hallen Fyrishov kl 11-18. Efter tävlingen kan man bjuda upp till egen socialdans.

3Teater. Pennskaftet - om kvinnor och rösträtt, om kärlek mitt i kvinnokampen. Efter en roman av Elin Wägner, i regi av Maria Löfgren. Uppsala stadsteaters stora scen kl 16.

Dagens rätt

rårakor

4 personer. Skala och riv åtta potatisar grovt. Smält 1-2 matskedar smör i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i 1/4 av den rivna potatisen. Platta ut med en stekspade. Stek rårakorna några minuter på varje sida, tills de är guldbruna och lite frasiga. Salta och peppra under tiden. Äts med fördel till stekt sidfläsk och en klick lingonsylt. Eller som förrätt med stenbitsrom, finhackad rödlök och gräddfil.