"Då ekar barnens larm mellan väggarna"

Niklas Skeri

Niklas Skeri

Foto: UNT arkiv

Krönika2019-10-30 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som vanligt när man ska förstå något är det bra att gå till sig själv. Det har jag gjort när det gäller materialkrisen och funnit att det är en otrolig tur för er att det inte var jag som vann Varuförsörjningens upphandling. Då hade vi snackat kaos! Hur många gånger har jag inte varit och handlat och kommit hem utan en massa varor jag borde haft med mig hem. Eller köpt sådant som vi redan hade. Som ännu mer kaffe. Och det händer att vi får materialkris i familjen. Då ekar barnens larm mellan väggarna: "Va, varför har vi ingen frukost!!??" eller: "Hur kan toapappret vara slut!" Åh, vad jag önskar att jag då kunde glida undan ansvaret och svara: "För att det var en bristfällig upphandling". 

Niklas Skeri, reporter som ställer till materialkris ibland.

Dagens tre tips

1) Höstlov. Harry Potterpyssel. Rebecca Liljefors visar hur man gör trollstavspennor och magiska bokmärken. Från 7 år, kl 13–16. Brantingsbiblioteket. 

2) Höstlov. Prova på att bygga, styra och koda en robot tillsammans med Hemkodat. Från 9 år. Drop in i mån av plats, från klockan 12. Eriksbergsbiblioteket.

3) Höstlov. Leta skelett och andra döingar på Upplandsmuseet. Upptäckarvandring i alla museets utställningar. Klockan 14. Ålder 6–12 år.

Jordärtskockssoppa

4 portioner. Skala 500 g jordärtskockor och 3 potatisar. Skär i bitar. Finhacka två vitlöksklyftor. Fräs med 1 msk smör i kastrull. Häll över 1,5 dl vitt vin, koka i en minut. Tillsätt 0,5 liter vatten och två hönsbuljongtärningar. Rör om. Låt koka i 15 minuter tills allt är mjukt. Mixa i matberedare eller med en stav. Rör i 3 dl grädde och värm. Salta och peppra. Torka 4 skivor parmaskinka på en plåt i ugn på 150°C, i ca 5 minuter. Garnera soppan med chips och färsk timjan.