Bemärkelsedag för tv-nostalgiker

Susanne Sigroth-Lambe

Susanne Sigroth-Lambe

Foto: Tomas Lundin

Krönika2019-12-05 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För femtio år sedan fanns bara en enda kanal att titta på i tv:n som var bullig och rund i formen. Men så beslöt sig Sveriges radio att starta en kanal till, TV2. Den drog igång sändningar 5 december 1969,  en händelse som inom SVT fick namnet "kanalklyvningen".

Klockan sex på morgonen började Carl-Uno Sjöblom med småprat, grammofonmusik till stillbilder och med några filmstumpar.  Radiochefen Olof Rydbeck fick en minut på sig  klockan 18 att inviga kanalen, därefter följde barnprogrammet "Babar" och den första sändningen av Rapport. Jag minns att det kändes  lite knepigt att behöva välja vad som skulle ses, alltså vilken av de två kanalerna som skulle rattas in. 

Ja, vad säger dagens tittare? Svårt att välja vad som ska ses, någon?

Susanne Sigroth-Lambe är kulturreporter som praktiskt tagit övergett tablåtv numera. 

Att göra idag:

1)Babysagostund. På Stenhagenbiblioteket  ges sagostund med rim och ramsor för de allra yngsta, 4 - 12 månader, och deras vuxna. Föranmälan krävs. Börjar klockan 10.30.

2)Familjeteater." Bröderna Lejonhjärta" är en av de vackraste allålderberättelser jag vet. Ges på Uppsala stadsteaters stora scen kl 18.00.

3) Litterärt quiz. Sävjabiblioteket ordnar frågesport på temat "världens undergång". Tävla om bokpaket ensam eller i lag. Börjar kl 18.00.

Dagens rätt

Apelsinkyckling för 4. Sätt ugnen på 225°. Skala av det yttersta skalet på  en halv, sköljd apelsin. Pressa ut saften. Blanda skal och saft med 2 tsk rosmarin, 2 tsk tabasco, 1 msk olja, 1 msk vinäger och 1 tsk salt. Lägg i 900 g kycklingben. Låt stå ca 5 min. Lägg 800 g skrubbad potatis på en plåt. Ringla över olja, salta och peppra. Lägg på kycklingen och häll marinaden på den. Tillaga mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt cirka 35 min.