Jag sällar mig till de som föredrar våfflor framför pannkakor. Smaken är för mig förknippad med barndomsminnen. Ett rykande hett våffeljärn på altanen, soliga vårvinterförmiddagar, en klick hjortronsylt och vispgrädde, iklädd vinteroverall och med rinnig näsa.
Döm om min förvåning när jag insåg att det knappt gick att beställa en våffla i Uppsala, på självaste våffeldagen! Jag gjorde en liten koll och fick snabbt erfara att våfflan tycks ha sjunkit i kurs.
Jag frågade Ofvandahls, Güntherska Hovkonditoriet, Wayne's Coffee och Fågelsången, men gick bet. Creperie Lemoné berättar att de tidigare haft våfflor, men att de tagit bort dem från menyn eftersom de var för impopulära.
Hoppet tänds när jag ringer upp Café Linné:
– Våfflor, jadå, svarar en entusiastisk röst i andra änden.
Sedan en kort paus.
– Nej vänta jag tog fel, vi har inte våfflor, bara pannkakor.
Jag satte hoppet till nationerna. Östgöta nation har firat våffeldagen tidigare år, och även serverat våfflor till lunch ibland. Men det blir inget särskilt firande i år.
– Ärligt talat har det nog mest att göra med att vi som arbetar heltid reser till Finland nu, berättar förstekurator Adam Lilja.
Alla ska till Finland? Typiskt.
Måhända är jag bara dålig på att leta. Men en riktig fantast gör ändå helst sina våfflor själv, så blir det rätt. Förhoppningsvis har våfflan gjort comeback till nästa år, så att man kan få sig en frasvåffla med sylt och grädde på en uteservering i solen till slut, med rinnig näsa.