Att fika eller inte fika det är frågan

Susanne Sigroth-Lambe fikar gärna på morgonen också.

Susanne Sigroth-Lambe fikar gärna på morgonen också.

Foto: Tomas Lundin

Krönika2019-11-21 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

–  Två bryggkaffe och två räksmörgåsar tack, beställer jag en ruggig novembersöndag på ett av Uppsalas många kaféer.

–  Men ska du inte ha något fika, frågar tjejen på andra sidan disken och blickar mot bakelserna.

–  Jo, sa jag inte två bryggkaffe? undrar jag förvirrat. 

Ordet fika har tydligen fått en ny innebörd, glidit från verbformen som man kan sätta att framför, till att bli substantiv, samlingsnamn på söta bakverk. För mig står ordet fika för en paus i dagens slit, en stund med kaffe eller te. En kaka till är bonus - men att den enbart skulle vara "fika"? Torftigt, jag fikar efter mer.

Susanne Sigroth-Lambe är kulturreporter som gillar att fika på alla sätt.

Att göra idag

1)Författarstafett Läsfest Sävja är en litteraturfestival som sträcker sig fram till den 10/12. Biblioteket får besök av flera författare och anordnar quiz. Sävjabiblioteket kl 18.

2)Pennskaftet Sista chansen att se pjäsen baserad på Elin Wägners banbrytande roman på Uppsala stadsteater kl 19.00.

3)Hemlig film Fyrisbiografen ordnar en förhandsvisning av en kommande kvalitetsfilm som de inte talar om vilken det är. Börjar kl 18.00.

Dagens rätt

Zucciniplättar 4 personer. Riv en stor zuccini grovt ner i en bunke. Blanda i 1 dl gräddfil och 3 ägg. Rör ner 2,5 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat och 1 1/2 tsk salt och vispa ihop. Stek plättar av smeten i stekpanna med 2 msk rapsolja. Gör sås av 2 dl gräddfil och hälften av en kruka  basilika, som hackats, salta och peppra. Använd resten av basilikan att garnera plättarna med. Servera dem med gräddfilssåsen, rökt skinka i skivor eller tunt skivad stekt halloumi.