Alla lov var läslov när jag var liten

Cassandra Grönlund.

Cassandra Grönlund.

Foto: Cassandra Grönlund

Krönika2019-10-28 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag var liten så var alla lov läslov. Jag minns tiden innan jag kunde läsa och frustrationen över att inte kunna läsa. Jag älskade allt som hade med skrivande och läsning långt innan jag behärskade det. Varför, det vet jag inte. Det jag vet är att så fort jag lärde mig läsa och skriva så var jag ostoppbar. Jag skrev dagböcker, jag läste böcker och jag hängde på biblioteket. Jag la en ficklampa i lådan bredvid sängen, så att jag kunde ligga under täcket och läsa i smyg, när jag egentligen skulle sova. Där låg jag med dåligt samvete över att jag gick bakom ryggen på mamma och pappa, som trodde att jag sov. Så här i efter hand inser jag att jag nog var ett väldigt snällt barn ändå. 

Cassandra Grönlund, journalist som gillade att läsa på lov.

Dagens tre tips

1Familj. Höstlovskul på Botaniska trädgården i Tropiska växthuset. Plantera julens lökar. Skapa och dekorera en strut som ger löken mörker. Kl 11–16

2Scenfrossa. Den lilla teatern firar 30 år. Dockteatern "Vill ha hund!" med Tittut visas klockan 9.45 samt 10.45. Passar barn 2–6 år. 

3Utställning. Pelle Svanslös och andra katter. Olika konstnärer har sett olika sidor hos katten. Kulturpunkten Gottsunda centrum kl 14.

Snabba bönbiffar

4 port. 2 paket kidneybönor, kokta, 4,5 dl havregryn, 2 msk tomatpuré, salt. Krydda efter smak, exempelvis med soltorkade tomater, peppar, ost, grönkål. Mosa eller mixa ihop kidneybönorna till en röra. Mixa havregrynen till ett fint mjöl eller använd havremjöl. Rör ihop bönorna med havremjölet och smaksätt som du vill. Stek biffarna på medelvärme i ett par minuter.