– Filosofin kan hjälpa oss att sätta fingret på problemet i en kris genom att lyfta fram de viktigaste frågorna. Frågor är minst lika viktiga som svar och ger förutsättningar för att vi ska komma vidare ur krisen på ett bra sätt. Men det är ingen quick-fix, säger Uppsalabon Sofia Franzén.
Vi träffas för att prata om hur filosofin kan hjälpa oss i tider av kriser. Till skillnad mot så många andra är Sofia mån om att inte verka tvärsäker eller hurtig. Hon är lärare i filosofi och även filosofisk praktiker som innebär att hon leder offentliga filosofisamtal. Bland annat på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar och på Stockholms stadsbibliotek.
Redan när jag ställer min första fråga svarar hon med en fråga. För mig som journalist är ombytta rollerna ovant. Det rör om begreppen, men filosofins uppgift är att ställa frågor och få oss tänka på ett nytt sätt.
— Filosofin ställer allt på ända. Den välter omkull dina tidigare övertygelser och försätter dig i vilsenhet. Filosofin utsätter dig för ett sökande och frågande på nytt, säger hon.
Sofia Franzén är ordförande i Filosofilärarnas förening Sophia, och verksam i Svenska sällskapet för filosofisk praxis.
Det var via kontakterna med andra filosofer som hon fick upp ögonen för filosofikaféer och filosofiska samtal för barn.
Vad är då ett filosofikafé för vuxna? Jo, det är öppet för alla, ofta gratis och kräver inga förkunskaper. Samtalsledaren har valt ett tema och deltagarna får tänka ut frågor.
– Att formulera frågor tycker en del är svårt men det brukar gå bra. Besökarna får skriva anonymt på lappar, säger Sofia Franzén som ofta fascineras över bredden på frågorna när hon sammanställer.
Deltagarna röstar sen fram vilken fråga de ska prata om.
– Jag brukar peppa och säga att vi provtänker. Det är ingen tävling. Sen tar samtalet nästan alltid en annan riktning än vad jag föreställt mig. Det är spännande, säger Sofia Franzén.
Filosofiska samtal för barn och ungdomar har liknande upplägg men istället för fika ingår lek, sång och rörelse.
– Barn är som gjorda för filosofiska samtal och har det rätta sinnelaget redan i förskoleåldern. De är ju fulla av frågor och nyfikenhet.
Hur kan filosofin hjälpa oss i dessa kristider?
– En kris är faktiskt ett filosofisk tillstånd eftersom varje kris tvingar oss att ställa de viktiga frågorna på nytt. Om vi måste sänka vår levnadsstandard kanske vi ställer det materiella mot det själsliga – eller pengar mot tid. Vi kanske måste omprioritera våra val och det kan öppna nya möjligheter, säger Sofia.
Förändrade livsförutsättningar kan väcka viktiga frågor som: Hur ska vi leva våra liv? Vad är ett gott liv? Den som har förlorat sitt jobb, kanske frågar: Vem är jag nu?
Filosofer anser att medvetenhet i sig har ett stort värde.
– Medvetenhet kan ge ett genomtänkt handlade, men kan också ge ångest för att man känner sig otillräcklig. Poängen är att inte alltid försöka må bra och leva bekvämt, utan att ta ansvar och ställa sig frågor: Vilken människa vill jag vara? Vad är ett värdigt människoliv?
Sofia tror att vi mår bra av att göra saker för andra, och att utforska det svåra i att vara människa kan få oss att mogna.
– Man får en rikare erfarenhet av att vara människa om vi inte bara är ute efter de sköna upplevelserna, säger Sofia.
Ska vi sluta sträva efter att må bra hela tiden?
– Ja, ibland kanske vi måste vara beredda på att må lite dåligt också. Det ingår i livet.
Vår tids idoga jakt på lycka kontrar hon med visdom från epikuréerna som levde i Grekland 300 f. Kr.
– De definierade lycka som frånvaron av smärta.
Lönar det sig att titta inåt i svåra tider?
— Ja, det är en bra idé att tänka och försöka ta in ett större perspektiv i krisen. Annars kan det lätt bli de där snäva tankarna – jag och mitt liv.
Hur kan filosofin ge ett större perspektiv på skjutningarna och bombningarna som sker numera?
– Det är ju en säkerhetskris som rubbar vår trygghet och påminner om att vi är sårbara. Men jag tror att det inte bara är dåligt att vara medveten om det. Att vi är dödliga är ett grundläggande livsvillkor som lätts glöms bort när allt är som vanligt. Kanske har vi byggt upp en illusion om att allt är tryggt och säkert. Man kanske sätter mer värde på livet, när man påminns om dess bräcklighet.