Janne ”stridsledde” fullmäktigedebatten

För Enköpingsborna är han mest känd som kommunfullmäktiges förre ordförande. Annars som överste och militär skolchef. Han svarar snabbt och rappt på nästan alla frågor, och jämför tekniken i sitt politiska ordförandeskap med försvarets stridsledning.

17 maj 2019 06:00

Jan Peterssons lista över politiska uppdrag i kommunpolitiken är både lång, när det gäller uppdrag – och kort när det gäller tidsrymd:

– Så länge jag var officer och överste ville jag hålla mig undan politiken. Den politiska banan fick vänta till pensioneringen 2004 och rullade sedan på till valet i höstas.

Slutade för gott eller tog paus? Svaret kommer efter en för Janne osedvanligt lång betänketid:

– Tror att vi måste hitta en väg så att fritidspolitikerna inte antingen är ungdomar eller pensionärer. Vi som är äldre ska nog främst bidra med vår erfarenhet för att få in den stora gruppen däremellan. Det måste vara vår viktigaste roll.

Under din jämförelsevis korta bana i politiken hann du med att vara ordförande utbildningsnämnden, satt i Räddningstjänstens direktion, i bostadsbolaget EHB, i kommunstyrelsen. Plus att du var ordförande i fullmäktige. Möjligen det svåraste uppdraget?

– Både ja och nej. Egentligen en vanlig stridsledning som jag var van vid från försvaret. Många bollar i luften, ordning och reda för att så snabbt som möjligt kunna komma till ett klart och tydligt resultat. Svårare än så är det inte.

Men det är väl ändå inte för snabba beslut Enköping är känt? Snarare för politiska långbänkar som badhusfrågan, den eviga diskussionen om Stattomten, Kulturhuset …

– Utan att veta exakt tror jag att fler kommuner än Enköping har sådana problem. Om jag rent allmänt skulle jämföra med näringslivet, kan det faktiskt tyckas ta lång tid att komma till beslut, att det tjafsas väldigt länge om små saker i den politiska processen.

Tjafsas?

– Återigen, en parallell till näringslivet; vad gör kommunstyrelsen i jämförelse med en koncernledning? Det kommunala styret borde delegera mer neråt, och i stället koncentrera sig på att fatta beslut. Men som sagt, jag känner bara till politiken i Enköping.

Det är helt klart näringslivet som Janne Petersson helhjärtat ägnar sig åt numera:

– Min affärsidé redan när jag pensionerades vid 55, var att underlätta för civila företag att göra affärer med Försvarsmakten. I dag är plattformen bredare, men försvarssektorn finns kvar i min yrkessfär.

I ungdomens dagar var det varken det militära eller politiken som lockade Jan:

– Som ung hemma i Jönköping tänkte jag mig bli inredningsarkitekt, men värnplikten fick mig på annat spår. Via Försvarets läroverk i Uppsala, blev det officerskarriären på trängen i Hässleholm. Senare en tjänst i Enköping som bataljonschef, därefter som chef för Stabs- och sambandsskolan.

Några planer på att sluta jobba har inte nuvarande konsulten Jan Petersson, men det finns väl ändå tid för annat?

– Jag har minskat jobbandet till halvtid. Nu hinner jag bättre med mina fritidssysselsättningar som jakt, golf och resor med husbilen.

Samtalet återkommer gång på gång till ämnet jakt.

Ligger det dig nära om hjärtat?

– Jag bor i naturen nära en mälarvik, med fina skogar runt om, så för mig har jakten blivit helt naturlig – varje lördag från oktober till mitten av mars. Jag är med i två jaktlag. Att decimera vildsvinsstammen ser vi som en viktig uppgift.

Har du några planer för sommaren?

– Som vanligt en längre resa ut i Europa med husbilen. Brukar sammantaget bli tusen mil på en säsong. Lutar nu åt att en flodresa längs Mosel, Rhen, Neckar, Donau med en möjlig vändpunkt i Prag.

Vi gratulerar

Jan Petersson

Fyllde: 70 år den 13/5.

Bor: I den rymliga villan Mariedal (210 kvm) med Mälaren inom synhåll, någon kilometer från Vallby kyrka i Enköpings kommun.

Familj: Hustru Anne, två barn, två bonusbarn, sju barnbarn och tre bonusbarnbarn.

Aktuell som: Egenföretagare, tidigare överste och militär skolchef, moderat ordförande i kommunfullmäktige (2010-14), med ett antal andra politiska uppdrag i backspegeln.

Hobbies: ”Golfen i Enköpings GK, förutom jakten”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sven-Åke Haglund