”Jag har alltid försökt att lyssna på mig själv”

För Angela Kovács är skådespeleri det bästa sättet att nå personlig utveckling – liksom ett långvarigt och bra äktenskap. Tack vare alla år som skådespelare och äkta maka befinner hon sig på en mycket bra plats i livet.

23 maj 2019 06:00

Under sina snart 30 år som skådespelare har Angela Kovács medverkat i många filmer, tv-produktioner och teaterpjäser – bland annat i regi av Ingmar Bergman. Men efter tolv filmer som kriminalinspektör är hon nog mest känd som Irene Huss, inte minst i Tyskland.

Filmerna har visats i tysk tv och hon har varit med om att tyska autografjägare kommit till Sverige för en autograf. Otippat nog blev hon igenkänd i Prag, där hon var med maken för en romantisk weekend.

– Mitt i ett gräl med min man på en öppen gata kom det fram en amerikansk tant och frågade: “Är du Irene Huss?”. Jag fick svälja min ilska och säga ja, säger hon efter fotograferingen hemma i den prunkande trädgården.

– Trädgården är min passion! Jag är rätt oglamorös och tycker om att rensa ogräs eller anlägga en ny rabatt. Att vara ute är den bästa meditationen. När jag är som lyckligast är jag undersöker skog och mark. Ute i naturen kommer man nära ett kretslopp som man inte förmår rucka på. Samtidigt som man förenar sig med naturen inser man hur liten man är. Det är rätt skönt.

Angela Kovács är uppväxt i Uppsala som lillasyster till två äldre bröder och redan som liten drömde hon om att bli skådespelare.

– Jag har aldrig haft några andra drömmar.

Hon gick på Teaterverkstan i Stockholm tillsammans med andra som ville förbereda sig för scenskolan. Men när det var dags att söka tog hon i stället olika ströjobb.

– Jag var inte redo. Jag ville göra det i min takt. Jag har alltid försökt att lyssna på mig själv för att hitta min egen väg i stället för att göra det som andra tycker är kul och bra. Jag lyckas inte alltid med det, ibland faller jag till föga och det har jag fått betala för eftersom det inte blir så bra.

Men nu befinner sig Angela Kovács på en mycket bra plats.

– Jag spelar huvudrollen i mitt eget liv och är löjligt nöjd med hur jag är som person just nu. Jag är någon som jag kan stå för till hundra procent. Jag tror att det har att göra med åldern, terapi, kriser och ett långt äktenskap, 20 år. Det är en ynnest och väldigt bra för den personliga utvecklingen att få vara tillsammans med någon som inte bara drar när något inte passar.

Inte minst utvecklas hon genom sitt yrke, framhåller hon.

– För mig är teater inte ett spel, utan ett sätt att utforska hur vi kan utvecklas och bredda oss som människor. Teatern är näringen som själen behöver för att få en energiboost.

Hon menar att man genom teatern kan få syn på att man ingår i, och är beroende av, ett större sammanhang – och därigenom utveckla sin empati och få ett rikare liv. Där har vi också hennes drivkraft.

– Bland det häftigaste som finns är att visa publiken att det finns en dörr att öppna – om man vill. Men det är inte osjälviskt, för samtidigt får jag möjlighet att utveckla mig själv.

I takt med att barnen blir vuxna har hon funderingar på att flytta ut från stan och kanske även jobba mindre.

– Men det blir lite svårt, eftersom jag gillar mitt jobb så mycket, säger Angela Kovács. (TT)

Namn: Angela Kovács.

Fyller: 55 år den 23 maj 2019.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Med pjäsen “Backstage” som spelas på Teater Giljotin månaden ut.

Familj: Gift med skådespelaren Jan Modin. Barn i åldrarna 20 och 15 år och ett 36-årigt bonusbarn.

Bor: Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: Med en hallontårta. Senare under sommaren blir det en tågluff med hela familjen.

Om att fylla 55: “Jag befinner mig precis där jag ska vara. De stora åthävornas tid är förbi. Mitt liv är inte så turbulent längre.”

Om samarbetet med Ingmar Bergman: “Man talar om att han kunde vara hård mot folk, men det upplevde inte jag. Vi hade ett gott samarbete.”

Om ljudböcker: “Tjusningen är att tolka författarens ord och lägga dem i någons öra.”

Personlighetsdrag: “Jag hoppas att det kommer fram att jag inte saknar empati. Jag vill vara en lyssnande person.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eyal Sharon Krafft