Internet ger henne nya fans över hela världen

I hela sitt liv har Maini Sorri komponerat, sjungit och spelat. Hon samarbetar med två producenter i USA och flera textskrivare runt om i världen. ”Det känns så fantastiskt när man får höra sig själv på radion”, säger Maini Sorri.

6 april 2017 08:00

Maini Sorri kan ofta höra sig själv på ­internationella radiostationer nu för tiden. Hon är en blivande 60-åring vars musik har fans som poppar upp i hela världen.

Hon är född i Ulvila i Finland, men utbildade sig till musiklärare i Örebro och har läst både musikvetenskap och estetik vid Uppsala universitet. I dag titulerar hon sig singersongwriter. Hon skriver musik som spelas flitigt i både USA och Storbritannien. Hittills har hon släppt runt 25 singlar, och fler kommer det att bli. Hon skapar nämligen nya sånger snabbare än vad singlarna släpps, och samarbetena är många.

– Jag har alltid en låt i pipeline. Det är bara att välja och vraka, säger Maini Sorri.

Själva skapandeprocessen finns egentligen inte för Maini Sorri.

– Jag behöver inte göra musiken, den kommer till mig. Nästan alla mina ­låtar behandlar starka känslor – det är min grej.

Maini Sorri kan bara skriva musik när hon får en stark sorglig känsla, som måste komma ut. Men bara för att låtarna för det mesta handlar om hjärta och smärta behöver inte arrangemanget vara ledsamt eller melodin gå i moll.

– Melodin kan vara mer lätt. Det är viktigt med en balans som ger känslan av att man kommer att klara sig.

I flera år skrev hon både musik och text, som var på finska eller svenska, själv. Men gång på gång upptäcktes hennes musik på internet, och frågorna om samarbete ramlade in i inkorgen. I dag är därför de flesta texterna skrivna av ­någon annan och på engelska.

En av poeterna som Maini Sorri samarbetar med – Gary Cornman från Pennsylvania – skriver texter som ibland är väldigt olika hennes egna, men samtidigt djupa och stämmer ihop med hennes känsla.

– Han skriver lite som en kvinna, ­säger hon och skrattar.

För att nämna några namn, Emmy-vinnaren och Grammy-nominerade producenten Brian Lanese från LA har skickat en förfrågan om att få bli Maini Sorris producent, likaså Trilogy Music Group från Hollywood. Trots alla erbjudanden och förfrågningar har inte Maini själv besökt städerna. Med astma, överkänslighet och flygrädsla är det lättare att stanna hemma och sprida sin musik genom nätet.

– Det räcker rätt bra med att min ­musik får resa över Atlanten, säger hon. Då är jag nöjd.

Början av en komposition kan komma till i hemmet för att sedan fortsätta att utvecklas när hon är ute i skogen och promenerar. Hon söker sig gärna ut i naturen. Även hennes kristna tro bidrar till känslor och hjälper till att sätta ord på musiken. Inom närmaste framtiden ska hon försöka få spridning på sin nygjorda musikvideo. Den är gjord i Pakistan – Maini Sorris musik far utan tvekan runt i världen.

Annars ligger högen med dikter på pianot och väntar. Så fort känslan kommer till Maini Sorri, sätter hon sig och ­läser dikterna för att sedan välja den som inspirerar henne mest.

UNT gratulerar

Maini Sorri

Aktuellt: Fyller 60 år 7 april.

Bor: Stadsdelen Kåbo i Uppsala.

Födelseort: Ulvila i Finland.

Familj: Yngst av sex syskon. Maken Terence Hongslo.

Intressen: Musik, natur, miljö- och rättvisefrågor. ”Det skulle kunna vara du och jag som var tvungna till att lämna allt och fly från krig, våld och förföljelse. Vi måste öppna våra dörrar.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristina Bate Holmberg