Hjälper kvinnor att få mer betalt

Hon är en kvinna med stor integritet. Britt Johansson pratar mycket hellre om sitt hjälparbete i Bangladesh än om sitt privatliv. Bland annat hjälper hon kvinnor att få mer betalt för sitt arbete i syateljén i staden Mymensingh och för att familjer i slumområden ska få ett drägligare liv.

8 maj 2019 06:00

Britt Johansson har fyllt 80 år, så var det sagt. Anledningen till att vi skulle träffas var just för att hon fyllde jämna år. Men hon drog ut på det. En resa till Bangladesh kom emellan. Påsken stod för dörren och ännu en resa till Bangladesh, till slut var födelsedagen passerad med råge. Britt Johansson lever sitt liv för att kunna hjälpa andra till ett drägligare liv och vill inte sätta sig själv i första rummet.

– Bangladesh är ett av världens mest korrupta och fattiga länder. Vi kan väl prata om människorna där i stället för att prata om mig? säger hon.

Engagemanget för just Bangladesh började med en kurs hos den kristna Taizémunken Johannes Sandgren som lever i en Taizékommunitet i Mymensingh. Det är där Britt Johansson bor när hon besöker landet, i ett gästhus hos de kristna bröderna. Kommuniteten har startat flera skolor för barnen i området där både kristna och muslimska barn går tillsammans och byggt upp ett center till stöd för mentalt handikappade kvinnor.

– Vi fick resa runt i landet och besöka olika religiösa landskap. Landet är muslimskt men det finns flera kristna minoriteter. I Mymensingh har det inte varit några sammanstötningar mellan kristna och muslimer, men nu har polisen bett bröderna att låsa grinden vid kommuniteten på grund av händelserna i Sri Lanka. Vi lärde känna gatubarn och träffade familjer som levde under presenningar och i plåtskjul. Fastän de har det så fattigt är människorna så oerhört vänliga och märkligt nog väldigt positiva. Efter det har jag varit där flera gånger om året. Det lilla som jag kan göra genom insamlingar här i Sverige gör nytta, säger hon.

Britt Johansson hjälper till exempel genom att söka pengar från olika kyrkor i Sverige till olika projekt som bröderna driver. Projekten innebär bland annat åka runt bland barn och familjer i slummen i Mymensingh, ge dem mat, och marknadsföra och sälja väskor i Sverige som sys av kvinnorna i ateljén. Britt Johansson var också med och startade en teckningstävling bland barnen i skolorna. En tolvårig flicka, Dina, vann bland 500 andra teckningar, hennes bild broderas på väskorna. Ett annat projekt som bröderna driver är att hjälpa kristna fångar att få en rättvis behandling.

– Om du har pengar i Bangladesh och kan betala mutor, då kan du anklaga en fattig och få honom dömd för ett brott han inte har begått, säger hon.

Men vem är Britt Johansson? Vad är det som format henne och varför vill hon åka till ett av världens fattigaste länder när hon som nyss fyllt 80 år skulle kunna tillbringa sina dagar sittande i sin inglasade veranda med en god bok och lyssna på fågelkvitter? Svaret på den frågan dröjer. Länge. Britt Johansson tittar på mig och lutar sedan hakan mot ena handens fingrar. Hon blir sittande så en stund och tittar ut.

– Jag vet inte vem jag är, säger hon till slut och forsätter efter ännu en liten stund:

– Företagare, jag har arbetat med egna företag inom utbildning, bemanning och inom hemtjänsten. På 90-talet besteg jag Kilimanjaro med en väninna och jag har arbetat med bistånd i Afrika.

Så mycket mer berättar hon inte förutom att hon växte upp i Göteborg, gifte sig och flyttade till Älvkarleby. Jo, så har hon ju drivit hotell och restaurang i Spanien också under åtta år.

Du själv tar hand om andra men vem tar hand om dig?

Britt börjar skratta.

– Jag kommer tänka på nåt roligt när du säger så. Det är så olika mellan Bangladesh och Sverige. Det finns en pojke som är ansvarig för syateljéns marknadsföring. Han vet att jag har två söner och en dag frågade han mig så här: ”Tar de hand om dig, dina söner? Ser de till att du får mat och så? Han kunde inte förstå att jag bor ensam, och hur jag kan klara mig om jag inte bor tillsammans med mina söner. Det gick verkligen inte att få honom att förstå, trots att han gått i skolan och pratar engelska. Men jag har mina barn och barnbarn de är väldigt måna om att jag ska ha det bra, säger Britt Johansson.

Vi gratulerar

Britt Johansson

Ålder: 80 år

Familj: Katten Mitzi, två söner, sex barnbarn, ett barnbarnsbarn, en syster i Normaling

Bor: I parhus i Kuggebro, Uppsala och i ett sommarhus i Göteborg

Intressen: Resor framförallt i Asien, aktivt kristen går i kyrkan, främst i Sävja kyrka, aktiv i diakonicentrum

Drömmer om: ”Svårt att säga. Jag är glad att hänga med så länge jag orkar.”

Gör mig arg: ”Blir inte så arg längre, det är så jobbigt så jag undviker det.”

Gör mig glad: ”Mycket. Det finns så mycket att vara glad åt, som att jag är frisk.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Larsdotter