Har sett alla hörn av Sverige

Han är mannen som sett Sverige från ovan i 40 år. Nu fyller flygfotografen Pereric Öberg i Enköping 60 år – och tycker fortfarande att bland det roligaste som finns är att fotgrafera hus och gårdar från luften.

30 augusti 2019 06:00

Vid en snabb återblick på livet så är han nöjd med hur det har varit hittills.

– Det är inte alla som har förmånen att bli 60 år. Jag har klasskompisar som försvunnit alldeles för tidigt. Jag är inte speciellt religiös, men med lite eftertanke inser man att man har haft det rätt bra, säger Pereric Öberg, 60 år den 23 augusti.

– Jag har sagt till mina barn ibland, att man ska får se det som ett bokslut fram till nu. Jag har haft det jättebra. Jag brukar säga till mina barn att "jag älskar dig" och då frågar de, "ska du dö"? Men det handlar inte om det, utan det är bara något positivt för att jag har haft det bra. Jag är ingen djupsinnad person, men man kan vara tacksam över livet. Jag är inte med i svenska kyrkan, tror inte på någon gud, men om jag lever här och nu så har man igen det, fortsätter han.

Pereric Öberg gick direkt ut i arbetslivet efter avklarad grundskola och två år på social linje i gymnasiet.

– Jag är uppfödd i Boglösa, och tanken direkt efter skolan vara att ha sommarlov. Men min granne som jobbade på Ringköp i Enköping tyckte att jag skulle gå dit och prata med Pålfors som var chef eftersom de sökte folk. Det låg en trave ansökningar på hans skrivbord. Sedan frågade han om jag kunde jobba helger och kvällar, och det sa jag att jag kunde. Då tog han traven med ansökningar och gick fram till sophinken och slängde dem, och sa att "då syns vi på måndag". Sedan den dagen har jag jobbat, säger Pereric Öberg.

Senare kom han in på jobbet som skulle prägla hans liv. Jobbet som flygfotograf.

– Min pappa sålde bilar i Enköping. Men hade sökt jobb om att sälja flygbilder och skulle testa det. Men mamma tyckte inte det var bra att han var borta i veckorna och sa att "nej, det där får du inte hålla på med". Så då fick jag chansen istället. Min plan var egentligen att bli teckningslärare. Men jag var rätt skoltrött och ville inte utbilda mig i fem år till. Så jag testade som säljare. Det var skitroligt, och det gick jäkligt bra. De två första månaderna var tuffa, men sedan gick proppen ur. Efter ett tag fick jag också börja som flygfotograf, och det var ju rätt ballt att ha det på visitkortet, även om jag inte tycker att det är så märkvärdigt i dag, säger Pereric Öberg.

I jobbet åker Pereric runt i hela Sverige och tar bilder från en helikopter tillsammans med en pilot.

– Jag skulle vilja säga att jag har sett alla hörn av Sverige. I huvudsak fotograferar vi hus och gårdar. Det är det som vi lever på. Jag har alltid varit duktig på att sälja och 90 procent av tiden handlar om att sälja bilderna. Vi har ett digert arkiv och har bilder som är äldre än jag själv är, och det är bilder från hela Sverige. Tidigare jobbade man mest på ren spekulation, man sköt en bild först och frågade sedan "ska du ha en bild på huset". I dag är det lite tvärtom. Folk ringer och mejlar och vill ha en gammal bild på huset eller gården, säger Pereric Öberg.

Sedan många år tillbaka äger Pereric företaget Svenska Aerobilder, samma företag som han började på som anställd 1979.

– Det blev så att 1993 drunknade ägaren till företaget i samband med älgjakt uppe i Jämtland. Änkan kontaktade mig och sa att hon ville att "du hjälper oss". Sedan gick det några år och då hade sönerna ledsnat på att driva företaget, som fanns i Farsta, och frågade om jag ville ta över. Så jag gick till banken och lånade upp mig, och tog över företaget 2003 och flyttade det till Enköping, säger Pereric Öberg.

Enköping betyder mycket för Pereric.

– Enköping är en jättebra stad. Jag ser mig själv som en bra ambassadör för Enköping, och så tycker jag att alla Enköpingsbor ska känna, säger han.

Han ser också sig själv som en form av arbetsnarkoman. Så lär det också fortsätta ett par år.

– Jag kommer att jobba på länge jag tycker att det är roligt. Min mamma och pappa har alltid jobbat hårt, och det gör även jag. Man har hög moral, säger han.

60-årsdagen firade han i Rom, som var en överraskningspresent från särbon Anette.

Pereric Öberg

Ålder: Fyllde 60 den 23 augusti.

Familj: Särbon Anette, och tre barn från ett tidigare äktenskap

Bor: Enköping

Yrke: Flygfotograf

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Lindblom