Har haft tur vid rätt tillfällen

Tore Ericson föddes i Uppsala, natten mellan den 13 och 14 februari, alla hjärtans dag, 1929. Att det var det senare datumet som blev hans födelsedag framgår av mellannamnet Valentin.

13 februari 2009 14:27
- Pappa var verkmästare på spårvägen här i Uppsala, ett arbete som han fick "ärva" efter sin bror, som flyttade till Stockholm och fick motsvarande tjänst där. Mamma var hemma, men hon sydde bland annat gardiner till spårvagnarna - och så våra kläder, förstås, berättar Tore Ericson.
- Vi var nio syskon, varav sju kom till vuxen ålder och nu är vi tre kvar. Alla började vi i första klass i Seminariets övningsskola, lägger han till.
Skolgången fortsatte utan problem, tills det blev dags att söka till läroverket.
- Jag hade problem med stavningen. Du förstår, min fröken var skånska och mamma var norska, så det blev en enda röra! minns Tore Ericson.

Så det blev kvällskurser och självstudier med inriktning på yrkesmatematik. Så småningom tog han studenten på NKI och fick en teknisk ingenjörsexamen.
- Jag jobbade på Nymans verkstäder i två år och vann lagpris i bandy båda åren. Annars spelade jag handboll med UIF, bandy i IFK och fotboll i Sirius. Men nu är jag med i Sirius Oldboys, summerar han sitt idrottsliga liv.
Han tycker om att titta på idrott på tv och har nu senast följt handbolls-VM.
- Hade vi spelat som de gör nu för tiden så hade vi varit utvisade hela tiden!
Efter Nymans åkte han till Hedemora och Hedemora verkstäder. Förutom jobbet var resan dit en framgång, för där träffade han sin fru Ingrid.
- Men när vi skulle tillbaka till Uppsala hade jag ställt mig i kö hos HSB och fick reda på att jag fått en lägenhet, men att insatsen var 1 350 kronor. Så jag undrade förstås var jag skulle få så mycket pengar ifrån. Då fick jag höra att det tipsbolag som jag var med i hade vunnit en storvinst, så där hade jag plötsligt insatsen! Likadant var det senare, när jag skulle studera vidare i sex terminer. Då hade jag skaffat några obligationer, som jag vann 100 000 på! Så då gick det ju lättare att klara studierna, berättar han och bevisar därmed att man faktiskt kan ha tur i både spel och kärlek.

Tore Ericson blev fackordförande i Kommunalarbetareförbundet, hade flera uppdrag som förhandlare både åt dem och Kommunaltjänstemannaförbundet. Han sökte senare utbildning för omskolning till lärare, som han byggde på med yrkeslärarutbildning.
- Sedan sökte jag en tjänst som tillsynslärare på Tiundaskolan och hade därefter olika rektorstjänster i flera olika rektorsområden i Uppsala, berättar han.
Han har inte nöjt sig med detta utan har parallellt med sitt arbete haft en hel del uppdrag, allt från att ha varit platsreferent i Spårvägsmännens Tidning till att vara med i butiksrådet för den lokala Konsumföreningen och ordförande och vicevärd i HSB-föreningen Angantyr här i Uppsala.
- Jag gick med i en socialdemokratisk ungdomsklubb. Där blev jag vice ordförande nästan på en gång, minns han och berättar hur hans storasyster bad honom hjälpa till att starta en liknande klubb i hennes hemtrakter i Gävleborgs län.
- Det gick så bra att hon så småningom blev riksdagsledamot och var det ända fram till pensionen, lägger han till.
- Så är jag med i Vasa Orden av Amerika, som fyller 60 år i dagarna. Jag gick med eftersom min mammas syskon emigrerade nästan allihop.
- Vi åker ofta till vår stuga i Hedemora. Numera är det för det mesta min äldste son som kör, men jag har kvar bilen, säger Tore Ericson och sammanfattar därefter sitt liv på ett sätt som det kanske inte är alla förunnat att kunna göra:
- Jag har trivts med min tillvaro.
Personligt
Namn: Tore Valentin Ericson
Yrke: F d rektor, yrkes- och tillsynslärare.
Familj: Hustrun Ingrid, två systrar, sönerna Torbjörn och Leif, barnbarnen Hanna, Emilia och Axel och barnbarnsbarnen Vilma, tre år och Lia, ett år (det är Lia som syns på datorskärmen i bakgrunden).
Fyller: 90 år 14 februari.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!